Λιγκουίνι με γαρίδες και ψητές ντομάτες

20.03.2017

Υλικά:

500 γρ. λινγκουίνι

αλάτι χοντρό

Για τη σάλτσα

6 κουτ. σούπας ελαιόλαδο

16 γαρίδες Nο 2, χωρίς το κέλυφος

2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο

10 φύλλα βασιλικό πλατύφυλλο, ψιλοκομμένο

?50 ml κρασί λευκό ξηρό

1 κουτ. σούπας ζάχαρη

2 λεμόνια (τον χυμό και το ξύσμα τους)

3 ντομάτες κομμένες στα τέσσερα

αλάτι χοντρό

πιπέρι πράσινο φρεσκοτριμμένο

Εκτέλεση:

Για να κάνουμε τις ψητές ντομάτες, τις κόβουμε σε τέταρτα τις ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο, χοντρό αλάτι και ψήνουμε σε δυνατό φούρνο στους 200οC για 15 λεπτά περίπου. Προσοχή να μη στεγνώσουν εντελώς, για να κρατήσουν τους χυμούς τους. Βράζουμε τα ζυμαρικά σε νερό που έχουμε προσθέσει 2 κουταλιές χοντρό αλάτι για 8-10 λεπτά. Τα στραγγίζουμε.

Για να ετοιμάσουμε τη σάλτσα: Ρίχνουμε σε βαθύ τηγάνι το ελαιόλαδο και σοτάρουμε μαζί το σκόρδο με τις γαρίδες για 2 λεπτά. Στη συνέχεια, σβήνουμε με το κρασί και τον χυμό λεμονιού. Μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ προσθέτουμε τη ζάχαρη, το ξύσμα λεμονιού, τον βασιλικό και βράζουμε τη σάλτσα περίπου 10 λεπτά. Λίγο πριν από το τέλος προσθέτουμε τις ντομάτες, τα ζυμαρικά (σιγά σιγά) μαζί με λίγο από το νερό που έβρασαν. Σερβίρουμε με τριμμένο πράσινο πιπέρι.