Υλικά:
½ κιλό καλαμαράκια μικρά ολόκληρα, καθαρισμένα
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 ντομάτες τριμμένες
½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
350 γρ. κριθαράκι
1 ποτήρι κρασί λευκό
½ κουτ. γλυκού ζάχαρη
5-4 κουτ. σούπας δυόσμο ή βασιλικό ψιλοκομμένο
αλάτι, πιπέρι
Eκτέλεση:
Ζεσταίνουμε το λάδι σε τηγάνι και σοτάρουμε τα καλαμαράκια με το κρεμμύδι. Προσθέτουμε το κριθαράκι και το γυρνάμε 2-3 φορές. Αλατοπιπερώνουμε. Σβήνουμε με το κρασί και μόλις εξατμιστεί, ρίχνουμε την ντομάτα, τα αρωματικά και 1 φλιτζάνι ζεστό νερό.
Οταν αρχίσει ο βρασμός, μεταφέρουμε το φαγητό σε πυρίμαχο σκεύος και ψήνουμε σε μέτριο φούρνο για 20 λεπτά περίπου, μέχρι να μελώσει η σάλτσα και να μαλακώσει το κριθαράκι.