Φέτος, για πρώτη φορά, αποφασίστηκε η δημιουργία νέου ειδικού βραβείου FOODPRINT, για το προϊόν με το καλύτερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Το βραβείο αυτό εντάσσεται στις δραστηριότητες του Ευρωπαϊκού έργου FOODPRINT LIFE+, στο οποίο συμμετέχει ο ΣΕΒΤ.
Ο διαγωνισμός, που έχει πλέον αναδειχτεί σε θεσμό, έχει ως στόχο να υποστηρίξει τους νέους Έλληνες φοιτητές που ασχολούνται με την επιστήμη των τροφίμων και ταυτόχρονα να αναδείξει τη δυναμική και την ευρηματικότητά τους αποτελώντας –τελικά- φυτώριο καινοτόμων ιδεών για τη Βιομηχανία.
Οι φοιτητές που συμμετέχουν στο διαγωνισμό ECOTROPHELIA καλούνται να δημιουργήσουν ένα τελικό προϊόν διατροφής (τρόφιμο ή ποτό), το οποίο θα παρουσιάζει οπωσδήποτε στοιχεία οικολογικής καινοτομίας και το οποίο θα τεθεί σε γευστική δοκιμή από την Εθνική επιτροπή.
O Εθνικός Διαγωνισμός είναι ανοικτός σε όλους τους φοιτητές (προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί) των τριτοβάθμιων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και ερευνητικών ινστιτούτων της χώρας, ενώ η διοργάνωση δίνει τη δυνατότητα στους συμμετέχοντες να παρουσιάσουν προϊόντα τα οποία θα έχουν προκύψει από τη συνεργασία τους με εταιρείες τροφίμων και ποτών. Η συμμετοχή στο διαγωνισμό γίνεται αποκλειστικά μέσω ομάδων, δύο (2) έως δέκα (10) ατόμων, που προέρχονται από το ίδιο ή διαφορετικά πανεπιστημιακά ή ερευνητικά ιδρύματα. Επιπλέον, επιτρέπεται οι ομάδες να είναι μικτές, να αποτελούνται δηλαδή από φοιτητές όλων των βαθμίδων, και να καθοδηγούνται από το πολύ 2 επιβλέποντες, που μπορεί να είναι είτε Υποψήφιοι διδάκτορες ή Μεταδιδακτορικοί ερευνητές, Λέκτορες, Καθηγητές, κλπ.
Παράλληλα, με μοναδικό στόχο τη διαρκή βελτίωση του Διαγωνισμού τόσο σε οργανωτικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο ποιότητας, ο ΣΕΒΤ διοργανώνει φέτος για πρώτη φορά Workshop, την Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2017 (http://www.sevt.gr/gr/news-details/HMuMsg/ecotrophelia-workshop), καλώντας τους φοιτητές και τους καθηγητές των τριτοβάθμιων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων και Ερευνητικών Ινστιτούτων της Ελλάδας να συμμετέχουν ώστε:
-
-
να ενημερωθούν για τους κανόνες συμμετοχής,
-
-
να λάβουν χρήσιμες πληροφορίες αναφορικά με τη σύνταξη ενός πλήρους και καλά τεκμηριωμένου τεχνικού φακέλου καθώς επίσης και την παρουσίαση του προϊόντος στην τελική φάση του διαγωνισμού, και
-
να μάθουν από την εμπειρία φοιτητικών ομάδων, που έχουν συμμετάσχει στον ευρωπαϊκό διαγωνισμό κατά το παρελθόν.
Οι νικητές του Εθνικού Διαγωνισμού θα συμμετάσχουν σε δεύτερη φάση στον Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό που θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Τροφίμων “Food Matters Live 2017”, στo Λονδίνο, στις 22-23/11/2017. Εκεί θα διαγωνιστούν όλες οι νικήτριες ομαδες που θα έχουν αναδειχθεί σε εθνικό επίπεδο.
Για τη συμμετοχή στο Διαγωνισμό οι καταληκτικές ημερομηνίες είναι:
-
Τετάρτη 22 Μαρτίου 2017: αποστολή Τεχνικού Φακέλου με συμπληρωμένα τα υποχρεωτικά στοιχεία
-
Παρασκευή 26 Μαΐου 2017: αποστολή Αναλυτικού Τεχνικού Φακέλου
-
Τρίτη 27 Ιουνίου 2017: Τελετή Απονομής Βραβείων
Για περισσότερες πληροφορίες καθώς και για τα έντυπα του διαγωνισμού επισκεφθείτε το site του ΣΕΒΤ. (www.sevt.gr).