Υλικά:
Για τη σοκολατένια ζύμη
250 γρ. αλεύρι ολικής άλεσης (ή για όλες τις χρήσεις)
50 γρ. κακάο
120 γρ. ζάχαρη
60 γρ. μαργαρίνη φυτική λιωμένη και λίγη ακόμη για την ταρτιέρα
50 γρ. νερό
8 γρ. μπέικιν πάουντερ
Για τα αχλάδια
4 αχλάδια μικρά ή 3 μεγάλα
100 γρ. ζάχαρη
100 γρ. νερό
λίγη κανέλα, 1 καρφί γαρίφαλο, 1 αστεροειδή γλυκάνισο ή κακουλέ
1 σφηνάκι λικέρ (αμαρέτο, μαστίχα, φραντζέλικο ή λιμοντσέλο)
150 γρ. κουβερτούρα
1/2 φλιτζάνι νιφάδες βρώμης ή μούσλι
ελάχιστη ζάχαρη άχνη για το γαρνίρισμα
Eκτέλεση:
Ανακατεύουμε όλα μαζί τα υλικά της ζύμης, την τυλίγουμε σε μεμβράνη και την αφήνουμε στο ψυγείο για 1 ώρα. Καθαρίζουμε τα αχλάδια και τα κόβουμε στη μέση. Τα βράζουμε μαζί με το νερό, τη ζάχαρη και όποια μπαχαρικά μας αρέσουν, για περίπου 10 λεπτά, γυρίζοντάς τα προκειμένου να πάρουν τη γεύση από το σιρόπι. Σβήνουμε με το λικέρ. Αλείφουμε με μαργαρίνη μια ταρτιέρα με διάμετρο 20-22 εκ.
Στρώνουμε τη μισή ζύμη στο σκεύος, και απλώνουμε μέσα τις νιφάδες βρώμης ή το μούσλι. Αραδιάζουμε τα αχλάδια, και προσθέτουμε τη σοκολάτα εδώ κι εκεί, κομμένη σε κομμάτια. Ανοίγουμε την υπόλοιπη ζύμη σε φύλλο και κλείνουμε την τάρτα. Στο κέντρο χαράζουμε το γλυκό και το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 170°C, για 40 λεπτά. Oταν κρυώσει ελαφρά, πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη. Το γλυκό αυτό τρώγεται ιδανικά χλιαρό.