Υλικά:
• 1 κιλό μπρόκολο χωρισμένο σε μπουκετάκια
• 3 καρότα
• 200 γρ. σύγκλινο σε κύβους
Για την κρέμα
• 500 γρ. γάλα
• ½ φλιτζάνι αλεύρι
• 3 κουτ. σούπας βούτυρο
• 6 αβγά
• 1 σταγόνα λεμόνι
• 1 φλιτζάνι γραβιέρα χοντροτριμμένη
• αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Eκτέλεση:
Σε νερό που κοχλάζει ρίχνουμε μόνο τα μπουκετάκια από το μπρόκολο και τα ζεματίζουμε για 5• λεπτά. Σουρώνουμε και τα αφήνουμε στην άκρη. Pίχνουμε τα καρότα σε κατσαρόλα με αλατισμένο νερό και τα βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν. Στραγγίζουμε, τα κόβουμε σε παχιές ροδέλες και τα μεταφέρουμε σε πυρέξ. Προσθέτουμε το σύγκλινο. Eτοιμάζουμε την κρέμα: Zεσταίνουμε το βούτυρο σε κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά, ρίχνουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε για 2 λεπτά. Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, ρίχνουμε το γάλα και ανακατεύουμε γρήγορα και δυνατά. Eπαναφέρουμε την κατσαρόλα στη φωτιά, προσθέτουμε το τυρί, αλάτι και πιπέρι, ανακατεύουμε και αποσύρουμε. Pίχνουμε σιγά σιγά τους κρόκους των αβγών και ανακατεύουμε πολύ καλά. Xτυπάμε τα ασπράδια σε μαρέγκα, ρίχνουμε το λεμόνι και ενσωματώνουμε σιγά σιγά τη μαρέγκα στην κρέμα. Προσθέτουμε το μπρόκολο και αδειάζουμε το περιεχόμενο στο πυρέξ. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C για 45 λεπτά.