Τας κεμπάπ ξιφία από τον Ηλία Μαμαλάκη

09.11.2016
Ο ξιφίας έχει ένα στεγνό κρεατάκι και πολύ άνοστη γεύση. Παρά ταύτα επειδή είναι τεράστιος και φιλετάρεται έχει μπόλικη σάρκα από την οποία πετάς ελάχιστα πράγματα, φτιάχνεις και ένα λαδολέμονο, συνοδεύεις και με μια σαλάτα και όλα πάνε λίγο καλύτερα. Στην Αίγυπτο μου τον κάνανε τας κεμπάπ.

Τα υλικά που θα χρειαστείτε για να φάτε 4 άτομα είναι

700 γραμ φιλέτα ξιφία κομμένα σε μικρές μπουκίτσες

2 μεγάλα κρεμμύδια κομμένα σε λεπτές ροδέλες

1 μεγάλη ντομάτα ξεφλουδισμένη και ξεσποριασμένη

1 πράσινη πιπεριά ψιλοκομμένη

1 φλιτζ του καφέ ελαιόλαδο

1 κουτ σούπας ρίγανη

1 κουτ σούπας μουστάρδα

Χυμό από 1 λεμόνι

Αλάτι, πιπέρι

Παίρνετε μια ρηχή κατσαρόλα ή ένα βαθύ τηγάνι και ρίχνετε μέσα το ελαιόλαδο. Μόλις ζεσταθεί ρίχνετε το κρεμμύδι, τη πιπεριά και τα σοτάρετε σε μέτρια φωτιά μέχρι να μαραθούν χωρίς να πάρουν χρώμα. Ρίχνετε τα κομματάκια του ξιφία και μαγειρεύετε πάντα σε μέτρια φωτιά για 7-8 λεπτά. Ρίχνετε τα κομματάκια της φρέσκιας ντομάτας, ανακατεύετε, αλατίζετε απαλά, πιπερώνετε, ρίχνετε τη ρίγανη, ανακατεύετε και σβήνετε με το λεμόνι. Αφήνετε να πάρει μια καλή βράση και σερβίρετε το φαγητό σε πιατέλα.

Το συνοδεύετε με ψητά λαχανικά και ένα καλά κρυωμένο ροζέ από τη ποικιλία Cabernet Sauvignon.

Τι προσέχει ο Ηλίας Μαμαλάκης πριν αγοράσει ψαρικά; Πρωτίστως να είναι βιώσιμα. Μάθε περισσότερα στον οδηγό του WWF για την υπεύθυνη κατανάλωση ψαρικών.