Μυστικά για ελαφριά τηγανητά

18.10.2016
Σου αρέσουν τα τηγανητά, όμως κάθε φορά που τα απολαμβάνεις γεμίζεις ενοχές; Διάβασε μερικές συμβουλές κι έξυπνες λύσεις που κάνουν πιο εύκολη τη ζωή σου στην κουζίνα.

Βήμα-βήμα

Για εύγευστα αλλά και πιο ελαφριά τηγανητά

* Τηγάνι: Πρέπει να είναι άριστης ποιότητας, βαθύ, βαρύ και αντικολλητικό, χωρίς εμφανή σημάδια φθοράς ή χαράγματος στα υλικά επίστρωσής του.

* Προετοιμασία τροφίμων: Πλύνετε και στεγνώστε καλά τα τρόφιμα προτού τα ρίξετε στο τηγάνι. Κατόπιν, κόψτε τα όλα στο ίδιο περίπου μέγεθος και βεβαιωθείτε ότι πριν τα ρίξετε στο τηγάνι έχουν θερμοκρασία περιβάλλοντος.

* Λιπαρή ύλη: Χρησιμοποιήστε ελαιόλαδο σε αρκετή ποσότητα. Το ελαιόλαδο πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο 1-2 φορές και μετά να αλλάζει ολόκληρο κι όχι απλώς να συμπληρώνεται.

* Τηγάνισμα: Βάλτε τα τρόφιμα στο τηγάνι όταν το ελαιόλαδο είναι καυτό και τηγανίστε τα σε σταθερή θερμοκρασία. Γυρίστε τα και από τις δύο πλευρές χωρίς να τα τρυπάτε – μη χρησιμοποιείτε πιρούνι για το γύρισμα!

* Τελείωμα: Όταν τα τρόφιμα ροδίσουν ελαφρά, αφαιρέστε τα από το τηγάνι με τρυπητή κουτάλα και τοποθετήστε τα για λίγο σε πιάτο με απορροφητικό χαρτί

Έχετε απορίες; Έχουμε τις απαντήσεις

Έχετε απορίες; Έχουμε τις απαντήσεις

«Πώς θα καταλάβω αν έκαψε το λάδι;»

Για να το διαπιστώσετε κάντε το τεστ του λαδιού: Βάζετε το λάδι στο τηγάνι και ρίχνετε ένα σπόρο καλαμποκιού. Μόλις ο σπόρος «σκάσει» και γίνει ποπκόρν, τότε το λάδι σας έχει την ιδανική θερμοκρασία και είναι έτοιμο για να τηγανίσετε το φαγητό σας.

«Η κουζίνα μου μυρίζει απ’ το τηγάνισμα…»

Για να μοσχοβολήσει η κουζίνα σας, ψήστε για λίγα λεπτά στο φούρνο φλούδες λεμονιού και πορτοκαλιού.

«Το βούτυρο στο τηγάνι μαύρισε…»

Όταν το βούτυρο μαυρίζει, αυτό σημαίνει ότι το τηγάνι έχει υπερθερμανθεί και πρέπει να το αφήσετε να κρυώσει. Μόλις το τηγάνι κρυώσει, σκουπίστε το καλά με χαρτί κουζίνας και κατόπιν βάλτε λίγο ελαιόλαδο και καινούργιο βούτυρο για το επόμενο τηγάνισμα.

«Πώς θα φτιάξω τέλεια τηγανητά αβγά»;

Αποσύρετε το τηγάνι από τη φωτιά λίγο πριν ψηθούν εντελώς τα αβγά και τα αφήνετε μέσα σε αυτό για 1-2 λεπτά, έως ότου πάρουν χρώμα και ολοκληρωθεί το ψήσιμό τους

«Γιατί δεν πετυχαίνω τις τηγανίτες;»

Αν παρ’ όλες τις προσπάθειές σας γίνονται επίπεδες, τότε αντικαταστήστε όλη την ποσότητα νερού που απαιτεί η συνταγή σας με σόδα ή ανθρακούχο νερό – οι τηγανίτες θα γίνουν πιο αφράτες και πιο νόστιμες

Τηγανητές πατάτες με λιγότερες θερμίδες γίνεται;

Εάν βράσετε για λίγο τις πατάτες και μετά τις τηγανίσετε, το τηγάνισμα ολοκληρώνεται γρηγορότερα και επιπλέον γλιτώνετε πολλές θερμίδες γιατί το άμυλο διογκώνεται και δεν μπορεί να απορροφήσει πολύ λάδι.

10-second quiz

Ερώτηση: Ποιο λάδι είναι ανθεκτικότερο στις υψηλές θερμοκρασίες μαγειρέματος,το ελαιόλαδο ή το ηλιέλαιο;

Απάντηση: Το ελαιόλαδο.


ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΤΑΥΡΟ ΔΕΔΟΥΚΟ

Πρώτη δημοσίευση: Περιοδικό Αρμονία,τεύχος 157

Update: Οκτώβριος 2016