Οι νέες τάσεις στη διατροφή: Τα βραβεία

12.10.2015
Ποιά προϊόντα βραβεύτηκαν στον ευρωπαϊκό διαγωνισμό για τη δημιουργία καινοτόμων προϊόντων διατροφής; Διακρίθηκε το δικό μας “ΜarmΕλλada”; Ποιές είναι οι νέες τάσεις στη διατροφή;

Ολοκληρώθηκε στο Μιλάνο, στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης “EXPO MILAN 2015: Feeding the Planet, Energy for Life”, η δεύτερη φάση του ECOTROPHELIA Europe, του ευρωπαϊκού διαγωνισμού για τη δημιουργία καινοτόμων προϊόντων διατροφής. Η ελληνική ομάδα από το ΤΕΙ Θεσσαλίας, η οποία είχε κατακτήσει το 1ο βραβείο στον ελληνικό διαγωνισμό με το προϊόν “ΜarmΕλλada”, κέρδισε τις εντυπώσεις αλλά δεν κατάφερε να ανέβει στο… βάθρο.

Συνολικά, δεκαέξι ομάδες φοιτητών από ισάριθμες χώρες της Ευρώπης παρουσίασαν τις δημιουργίες τους, με γνώμονα τις σύγχρονες τάσεις της διατροφής και της κατανάλωσης, αλλά και λαμβάνοντας υπόψιν όλες τις παραμέτρους στην ανάπτυξη ενός προϊόντος όπως τεχνική, συσκευασία, marketing, ρυθμιστικό πλαίσιο, οικονομική και εμπορική διάσταση.

Οι συμμετέχοντες εξήραν τα εγκωμιαστικά σχόλια της κριτικής επιτροπής, η οποία ανέδειξε τελικά νικήτρια την Ουγγαρία, στην οποία απονεμήθηκε το ECOTROPHELIA Europe GOLD για το αλλαντικό “VeSage” ενώ τοα ασημένιο βραβείο κέρδισε η ομάδα της Ιταλίας για το ποτό “Fresh-App” και το χάλκινο η ομάδα της Γαλλίας για το προϊόν “Gréneo”.

Τι είναι το “VeSage”, το “Fresh-App” & το “Gréneo";

Τι είναι το “VeSage”, το “Fresh-App” & το “Gréneo"

Το “VeSage” είναι ένα καινοτόμο προϊόν που κέρδισε ανοίγει ουσιαστικά μια καινούργια κατηγορία, καθώς αποτελεί αλλαντικό με βάση τα λαχανικά, έχει υψηλή διατροφική αξία, και είναι κατάλληλο για χορτοφάγους αλλά και για όσους υποφέρουν από δυσανεξία στη λακτόζη και τη γλουτένη.

Το “Fresh-App” είναι ένα οικολογικό και ταυτόχρονα ιδιαίτερα πρωτοποριακό ποτό, με μειωμένο ποσοστό αλκοόλ που προέρχεται από απόβλητα προϊόντα της βιομηχανίας τροφίμων και μόνο, φυσικά χρωματισμένα και αρωματισμένα.

Το προϊόν “Gréneo” είναι ένα γευστικό και τραγανό μούσλι από διογκωμένα όσπρια με πικάντικη αλλά και γλυκιά γεύση, το οποίο κυκλοφορεί σε δυο εκδοχές: η μια με φακές, νιφάδες ρεβιθιού, κανέλα, ξηρούς καρπούς και ξανθές σταφίδες και η δεύτερη με μπιζέλια, νιφάδες ρεβιθιού και μαύρη σοκολάτα (50%κακάο).

Βραβείο καινοτομίας για το περιτύλιγμα που... τρώγεται!

Επιπλέον, φέτος δόθηκε και Βραβείο «Καινοτομίας», το οποίο απέσπασε η ομάδα της Κροατίας για το προϊόν “Unita The Edible Thread”, ένα βρώσιμο υλικό που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να τυλίγει κανείς finger food, σνακ και σάντουιτς ή ακόμα και ως διακοσμητικό σε διάφορες δημιουργίες. Αποτελείται από κολλαγόνο, φυσική πηγή πρωτεϊνών, νερό, σταφυλοσάκχαρο, ξανθίνη και γλυκερόλη και μπορεί να είναι άχρωμα ή σε τέσσερα χρώματα: κόκκινο, πράσινο, κίτρινο και μαύρο.