Υλικά για 10 άτομα
- 400 ml ελαιόλαδο
- 10 γαρίφαλα
- 1 ξυλαράκι κανέλας
- 2 πορτοκάλια ( χυμό και ξύσμα)
- 1 κουτ. σούπας σόδα
- 2½ φλιτζάνια πετιμέζι
- 1 σφηνάκι ούζο
- 3 κουτ. σούπας σουσάμι
- 2 κουτ. σούπας ζάχαρη μαύρη
- 5 φλιτζάνια αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
Eκτέλεση
Ανακατεύουμε με πιρούνι τον χυμό πορτοκαλιού και τη σόδα σε μπολ. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Ανακατεύουμε καλά με το σύρμα το λάδι και το πετιμέζι σε άλλο μπολ μέχρι να γίνουν λείο μείγμα. Προσθέτουμε τα 200 ml χλιαρό νερό που ετοιμάσαμε, το ούζο, το ξύσμα και τον χυμό του πορτοκαλιού με τη σόδα και χτυπάμε καλά. Ρίχνουμε σταδιακά το αλεύρι, ανακατεύοντας καλά μέχρι να σχηματιστεί ένα πυκνό μείγμα όπως του κλασικού κέικ. Λαδώνουμε ελαφρώς ένα στρογγυλό ταψάκι διαμέτρου 30 εκ. και αδειάζουμε μέσα το μείγμα. Ανακατεύουμε το σουσάμι με τη ζάχαρη σε μπολ και πασπαλίζουμε την επιφάνεια του μείγματος. Ψήνουμε για 50 λεπτά περίπου.
Τip: Βράζουμε σε κατσαρολάκι 200 ml νερό μαζί με τα γαρίφαλα και την κανέλα για 5 λεπτά. Σουρώνουμε και διατηρούμε χλιαρό.
Επιμέλεια: Ηλίας Φουντούλης