Ρύζι ογκρατέν με σπανάκι

18.02.2015
Απόλυτα αφομοιωμένο στην ελληνική κουζίνα και τις παραδόσεις της, το ρύζι, είτε πρόκειται για εισαγόμενο είτε για κάποια από τις περίφημες εγχώριες ποικιλίες, δένει αρμονικά με τις ωραιότερες γαστρονομικές δημιουργίες!

Υλικά για 4 άτομα

  • 300 γρ. ρύζι μακρύκοκκο
  • 300 γρ. σπανάκι και 1 ματσάκι άνηθο
  • 2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
  • 80 γρ. γκοργκοντζόλα ή άλλο μπλε τυρί
  • 200 γρ. γραβιέρα τριμμένη
  • 180 ml κρέμα γάλακτος
  • 3 κουτ. σούπας βούτυρο

Eκτέλεση
Bράζουμε το ρύζι και το στραγγίζουμε. Zεματάμε το σπανάκι και το στραγγίζουμε καλά. Tο χοντροκόβουμε και το σοτάρουμε με το βούτυρο. Προσθέτουμε τον άνηθο και τα κρεμμυδάκια. Mόλις μαλακώσουν, αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το μπλε τυρί λιωμένο με το πιρούνι. Bουτυρώνουμε ένα μέτριο στρογγυλό ταψάκι και στρώνουμε το μισό ρύζι. Aπλώνουμε πάνω το σπανάκι και τελειώνουμε με μία στρώση ρύζι. Tρίβουμε τη γραβιέρα και την ανακατεύουμε με την κρέμα γάλακτος, απλώνουμε στο ρύζι και ψήνουμε στους 180°C μέχρι να ροδίσει.

Επιμέλεια: Ηλίας Φουντούλης