Η διατροφή με προϊόντα χωρίς γλουτένη έχει γίνει της μόδας τα τελευταία χρόνια με ολοένα και περισσότερες γυναίκες να στρέφονται σε αυτή σε μια προσπάθεια υγιεινού τρόπου ζωής, ακόμη κι αν δεν υφίσταται ιατρικός λόγος για κάτι τέτοιο.
Η εμφάνιση τέτοιων προϊόντων οφείλεται στην αύξηση του αριθμού των πασχόντων από κοιλιοκάκη - με άλλα λόγια αυτοάνοσο νόσημα το οποίο σημαίνει ότι το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού αντιδρά στη γλουτένη επιτιθέμενο στους ίδιους του τους ιστούς και από το οποίο ταλαιπωρείται και η γνωστή ελληνίδα τραγουδίστρια Έλλη Κοκκίνου - αλλά γρήγορα επεκτάθηκε και στον λοιπό πληθυσμό. Η αναφορά "χωρίς γλουτένη" έξω από τις συσκευασίες των τροφίμων τα έχουν καταστήσει ιδιαίτερα ελκυστικά και η διατροφή χωρίς γλουτένη έγινε τάση!
Γιατί οι δίαιτες χωρίς γλουτένη είναι της μόδας;
Η δημοσιότητα που πήραν δίαιτες βασισμένες στα προϊόντα χωρίς γλουτένη αλλά και οι εικασίες - χωρίς αιτρική συμβουλή - πως τα προβλήματα όπως το φούσκωμα και οι πόνοι στο έντερο και στο στομάχι μπορεί να οφείλονται σε κοιλιοκάκη, οδήγησε αρκετούς στη δοκιμή.
Η ποικιλία, άλλωστε, των προϊόντων χωρίς γλουτένη είναι μεγάλη. Από ψωμί κι αλεύρι μέχρι ζυμαρικά, δημητριακά, σάλτσες, γλυκά, αλλαντικά, γλυκά ή ποτά, μπορείς να βρείς τα πάντα.
Στην πραγματικότητα βέβαια, η τροφική δυσανεξία - στα άτομα που δεν πάσχουν από κοιλιοκάκη - είναι κάτι εντελώς διαφορετικό και δεν πρέπει να συγχέεται με το αυτοάνοσο νόσημα. Στην πρώτη περίπτωση μιλάμε απλά για ένα είδος συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου και στη δεύτερη περίπτωση για ασθένεια. Μάλιστα, δεν είναι αποδεδειγμένο πως τα άτομα με τροφικές δυσανεξίες θα βοηθηθούν αν κόψουν τα προϊόντα χωρίς γλουτένη. Το πιθανότερο είναι να δουν βελτίωση επειδή μειώνουν την κατανάλωση επεξεργασμένων.
Ένα πιθανό σενάριο είναι ότι οι άνθρωποι την αποφυγή της γλουτένης τείνουν να μειώσουν πολύ βαριά επεξεργασμένα τρόφιμα και να τρώτε μια πιο υγιεινή και ποικίλη διατροφή, η οποία μειώνει πολλά συμπτώματα από μόνη της.
Τα τρόφιμα χωρίς γλουτένη είναι πιο υγιεινά;
Πολλά από τα τρόφιμα δίχως γλουτένη περιέχουν μεγαλύτερη ποσότητα ζάχαρης ή λίπους για να αντισταθμίσουν την έλλειψη γλουτένης στο γευστικό αποτέλεσμα και να κάνουν το προϊόν πιο νόστιμο. Επίσης πιθανότατα να περιέχουν λιγότερες φυτικές όνες και μέταλλα, μετά από αφαίρεσή τους κατά τη διαδικασία παραγωγής. Ως εκ τούτου, αυτό τα καθιστά αυτομάτως μια λιγότερο υγιεινή επιλογή.
Άλλη μια μεταβλητή που πρέπει να εντάξουμε είναι και το γεγονός πως όταν πιστεύουμε πως αυτό που τρώμε είναι υγιεινό, έχουμε την τάση να καταναλώνουμε μεγαλύτερη ποσότητα, θεωρώντας πως απλά δεν παχαίνει.
Ναι ή όχι στα προϊόντα χωρίς γλουτένη;
Όντως τα προϊόντα χωρίς γλουτένη είναι πιο υγιεινά; Εξαρτάται! Τα άτομα με κοιλιοκάκη επιβάλλεται να τα καταναλώνουν διότι διαφορετικά θα έχουν επιζήμια αποτελέσματα για την υγεία. Για τους υγιείς όμως τα πράγματα είναι κάπως διαφορετικά…
Αν η γλουτένη δεν σου προκαλεί συμπτώματα, τότε μπορείς να φας ό,τι θέλεις – όλα βέβαια σε λογικά πλαίσια – καθώς δεν υπάρχει κάποιο ιδιαίτερο όφελος από το να αποκλείσεις τη γλουτένη από τη διατροφή σου ενώ παράλληλα μπορεί και να βάλεις κιλά.
Επιμέλεια:
Δήμητρα Γκούντρα