Κοτόπουλο μπαρδουνιώτικο

11.02.2015
Μια ιδιαίτερα αρωματική και γευστική κουζίνα, με τις πλούσιες σάλτσες, το παστό χοιρινό και τα λουκάνικα πορτοκαλιού να πρωταγωνιστούν σε μια σειρά μοναδικών συνταγών από τη Λακωνία και τη Μεσηνία!

Yλικά για 6 άτομα

  • 1½ κιλό κοτόπουλο σε μερίδες
  • 1 κιλό κρεμμύδια σε ροδέλες
  • 6 σκελίδες σκόρδο
  • 250 γρ. ελιές πράσινες τσακιστές (χωρίς το κουκούτσι)
  • 350 γρ. σφέλα κομμένη σε κύβους
  • 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 2 κουτ. σούπας ντοματοπελτέ
  • 3 ντομάτες ώριμες τριμμένες
  • 2 δαφνόφυλλα
  • λίγη κανέλα
  • 3-4 κόκκους μπαχάρι
  • 6 γαρίφαλα
  • αλάτι, πιπέρι

EKTEΛEΣH

Σοτάρουμε το κοτόπουλο με το κρεμμύδι σε κατσαρόλα με λίγο ελαιόλαδο μέχρι να ροδίσει. Προσθέτουμε τον πελτέ, την ντομάτα, το σκόρδο, τα μπαχαρικά, το υπόλοιπο ελαιόλαδο, ενάμισι ποτήρι νερό, αλάτι και πιπέρι. Σιγομαγειρεύουμε μέχρι να μαλακώσει το κοτόπουλο (αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο νερό). Οταν είναι σχεδόν έτοιμο, βάζουμε τις ελιές και βράζουμε για 5 λεπτά ακόμη. Τέλος, ρίχνουμε το τυρί, ανακατεύουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά. Αφήνουμε το φαγητό σκεπασμένο για 5 λεπτά και σερβίρουμε αμέσως με χυλοπίτες.

ΗΛΙΑΣ ΦΟΥΝΤΟΥΛΗΣ