Μυζηθρόπιτες κρητικές

22.12.2014
Στην Κρήτη ξέρουν από τυριά και ειδικά από μυζήθρα. Το λευκό αυτό τυρί από αιγοπρόβειο γάλα έχει μια απαλή, υπόξινη γεύση που αν συνδυαστεί σωστά μπορεί να δώσει υπέροχα, αρωματικά επιδόρπια!

Υλικά για 30 κομμάτια

  • 300 γρ. ξινομυζήθρα
  • μπόλικο ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
  • μέλι για το σερβίρισμα (προαιρετικά)

Για τη ζύμη

  • 500 γρ. αλεύρι
  • 50 γρ. λάδι
  • 50 γρ. ρακή
  • 1/2 λεμόνι (τον χυμό του)
  • νερό χλιαρό (όσο πάρει)
  • 1 κουτ. γλυκού αλάτι

EKTEΛEΣH
Ζυμώνουμε τα υλικά για τη ζύμη έτσι ώστε να σχηματιστεί ένα λείο και αφράτο ζυμάρι. Το αφήνουμε να ξεκουραστεί για μισή ώρα. Χωρίζουμε τη ζύμη σε μπαλάκια λίγο μεγαλύτερα από ένα καρύδι. Δουλεύουμε την ξινομυζήθρα με λίγο νερό μέχρι να ξεσβολιάσει και να γίνει λεία. Παίρνουμε ένα μπαλάκι ζύμης και το ανοίγουμε σε δίσκο διαμέτρου 8 εκατοστών. Βάζουμε λίγη γέμιση και το κλείνουμε πολύ καλά. Συνεχίζουμε μέχρι να τελειώσουν τα υλικά και τα τηγανίζουμε σε μπόλικο ελαιόλαδο πριν ροδίσουν. Σερβίρουμε τις μυζηθρόπιτες σκέτες ή με μέλι.

ΗΛΙΑΣ ΦΟΥΝΤΟΥΛΗΣ