Σούπα με ψαρικά και σαφράν

06.02.2015

Υλικά για 4 άτομα
Προετοιμασία 10 λεπτά
Μαγείρεμα 1 ώρα

Υλικά

-500 γρ. καλαμάρι σε ροδέλες
-20 μύδια καθαρισμένα
-8 γαρίδες μεγάλες, καθαρισμένες
-400 γρ. χταπόδι κομμένο σε μεγάλα κομμάτια
-8 γυαλιστερές καθαρισμένες
-1/4 κουτ. γλυκού σαφράν
-1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
-2 σκελίδες σκόρδο σε λεπτές φέτες
-1/2 κουτ. γλυκού μαραθόσπορο
-1 πιπεριά καυτερή μικρή ψιλοκομμένη, χωρίς τα σπόρια
-1 κουτ. σούπας δεντρολίβανο ψιλοκομμένο
-1 φινόκιο ψιλοκομμένο
-1 καρότο κομμένο σε λεπτές φέτες
-2 φλιτζάνια ντομάτα φρέσκια περασμένη απο τον τρίφτη
-1 κουτ. σούπας πελτέ ντομάτα
-1/2 φλιτζάνι κρασί λευκό
-1/4 φλιτζανιού χυμό πορτοκαλιού
-1/2 πορτοκάλι (το ξύσμα του)
-3 μέτριες πατάτες σε κύβους
-3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
-1 κουτ. σούπας βασιλικό ψιλοκομμένο
-αλάτι

Eκτέλεση

Μουσκεύουμε το σαφράν για 20 λεπτά σε λίγο κρύο νερό. Βάζουμε σε κατσαρόλα το ελαιόλαδο και προσθέτουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, τον μαραθόσπορο, την καυτερή πιπεριά και το δεντρολίβανο. Τα σοτάρουμε 1 λεπτό και προσθέτουμε τα μύδια, τις γυαλιστερές, το καλαμάρι, το χταπόδι και τις γαρίδες. Βάζουμε το καπάκι στην κατσαρόλα και αφήνουμε τα ψαρικά να σοταριστούν για 4-5 λεπτά. Βγάζουμε το καπάκι και με τρυπητή κουτάλα αφαιρούμε τα ψαρικά εκτός από το χταπόδι. Αν κάποια από τα όστρακα δεν ανοίξουν, τα πετάμε. Προσθέτουμε το κρασί και μόλις αρχίσει να εξατμίζεται βάζουμε στην κατσαρόλα τον πελτέ, την τριμμένη ντομάτα, τον χυμό και το ξύσμα, το σαφράν, το καρότο, τις πατάτες και το φινόκιο. Τα αφήνουμε να σιγομαγειρευτούν για 10 λεπτά και προσθέτουμε 3 φλιτζάνια νερό. Συνεχίζουμε το μαγείρεμα σε σιγανή φωτιά για 45 λεπτά. Προσθέτουμε τα ψαρικά και συνεχίζουμε το βράσιμο για 5 λεπτά. Προσθέτουμε αλάτι αν χρειάζεται. Ρίχνουμε τον ψιλοκομμένο βασιλικό στη σούπα και την αφήνουμε 5 λεπτά. Σερβίρουμε αμέσως με φρέσκο φρυγανισμένο ψωμί.