Το έθιμο τηρείται κυρίως στη βόρεια Ελλάδα και ορίζει η γιαγιά ή η μαμά του παιδιού να φτιάξει πίτες ή αλλο γλυκό πχ κέικ, σταφιδόψωμο, σοκολατόπιτα ή ότι άλλο μπορεί να φτιαχτεί σε ταψί και να τα μοιράσει στη νονά, τους συγγενείς και τους φίλους.
Μάλιστα, το έθιμο ορίζει πως η περπατόπιτα δείχνει και το μελλοντικό επάγγελμα του παιδιού. Με ποιό τρόπο; Διάβασε πώς έχει η διαδικασία και θα καταλάβεις.
Η διαδικασία έχει ως εξής:
Πάνω σε ένα τραπέζι τοποθετούνται διάφορα αντικείμενα σχετικά με κάποιο επάγγελμα, όπως για παράδειγμα βιβλίο, λεφτά, χτένα, λαχανικά κι ότι άλλο σκεφτεί η οικογένεια. Πάνω στο ίδιο τραπέζι τοποθετούνται και οι περπατόπιτες που σταυρώνονται τρεις φορές - κάτι ανάλογο με τη βασιλόπιτα ή το χριστόψωμο. Τη διαδικασία μάλιστα την κάνει το ίδιο το παιδάκι, με τη βοήθεια της μαμάς. Η μαμά θα πάρει το χεράκι του παιδιού κρατώντας το μαχαίρι και θα σταυρώσουν τις περπατόπιτες. Στη συνέχεια η περπατόπιτες μοιράζονται σε φίλους και συγγενείς, όπως περιγράψαμε παραπάνω. Όποιος παίρνει την περπατόπιτά του ή το κομμάτι του οφείλει να τρέξει μέσα στο σπίτι για να δώσουν δύναμη στο παιδάκι που μόλις κάνει τα πρώτα του βηματάκια.
Και με τα αντικείμενα; Ποιός ο λόγος ύπαρξης; Λέγεται πως όποιο αντικείμενο δίπλα από τις πίτες κερδίσει την προσοχή του παιδιού θα δείξει και το μελλοντικό του επάγγελμα. Η χτένα για παράδειγμα μπορεί να δείχνει προς την κομμωτική, τα βιβλία προς την εκπαίδευση κτλ.
Πώς θα φτιάξεις περπατόπιτα;
Δεν υπάρχει συγκεκριμένη συνταγή ή αριθμός υλικών όπως για παράδειγμα γίνεται με τη φανουρόπιτα. Η επιλογή είναι καθαρά δικιά σου, με μόνη προυπόθεση να χρησιμοποιήσεις ταψί (όχι φόρμα). Μπορείς να φτιάξεις κάποιο παραδοσιακό γλυκό όπως καρυδόπιτα ή ραβανί, αν είσαι της σοκολάτας σοκολατόπιτα, κέικ ή ότι άλλο λαχταρά η ψυχή σου. Πάρε μια ιδέα τσεκάρωντας τις συνταγές στο womenonly (απλά γράψε στην αναζήτητη το γλυκό που θέλεις για να εμφανιστούν σχετικές συνταγές) και... καλό περπάτημα!