Αν είσαι λάτρης της Ιαπωνικής κουζίνας, σίγουρα γνωρίζεις τι εστί γουασάμπι. Άλλωστε, δεν υπάρχει περίπτωση να το έχεις δοκιμάσει και να μη σου έχει εντυπωθεί εξαιτίας της καυτερής και πικάντικης γεύσης, ικανή να σε... στείλει αλλά και του έντονου πράσινου χρώματος που δεν το αφήνουν να περάσει απαρατήρητο. Ξέρεις όμως τι ακριβώς είναι το γουασάμπι; Μάθε περισσότερα:
Τι είναι το γουασάμπι;
* Πρόκειται για μια ρίζα ενός γιαπωνέζικου φυτού με την ονομασία "Wasabia Japonica", που σύμφωνα με έρευνες έχει αντιμικροβιακές κι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Το συναντάμε σε σκόνη ή φρέσκο για την παραγωγή πάστας ή σάλτσας γουασάμπι, που συνήθως συνοδεύει το σούσι. Είναι εξαιρετικά καυτερό γι΄αυτό προσοχή την πρώτη φορά που θα το δοκιμάσεις. Χρησιμοποίησέ το σε μικρή ποσότητα, αφού μόλις και ποσότητα στην άκρη του κουταλιού είναι ικανή για να σε κάνει να... αναψοκοκκινήσεις και να "ανοίξει τα ρουθούνια σου".
Αυτό το διάβασες; Περίσσεψαν μακαρόνια; 5 νόστιμες λύσεις αντί να τα πετάξεις
* Στην Ελλάδα (αλλά και στην Ιαπωνία) συνήθως η σός γουασάμπι φτιάχνεται με χρένο ή αλλιώς αγριοράπανο, μιας και η αυθεντική ρίζα γουασάμπι είναι εξαιρετικά σπάνια. Το χρένο, αναπτύσσεται ταχύτερα και η παραγωγή του είναι πολύ πιο φθηνή, εξού και η προτίμησή του ενώ το γευστικό αποτέλεσμα είναι παρόμοιο.
Χρήσιμα tips:
* Τα φύλλα του φυτού γουασάμπι είναι επίσης βρώσιμα. Μπορούν να καταναλωθούν ωμά σε σαλάτες, τουρσί η ακόμη και τηγανητά.
* Στην πραγματικότητα του γουασάμπι αφού τριφτεί χάνει τη γεύση του ένα τέταρτο μετά. Γι΄αυτό καλό είναι να παρασκευάζουμςε τη σος λίγο πριν τη σερβίρουμε.
Που χρησιμοποιείται στη μαγειρική;
- Το συναντάμε κυρίως στο σούσι και στο σασίμι, σε πιάτα με ωμά ψάρια και σολομό.
- Αν σου αρέσουν οι έξτρα πικάντικες γεύσεις δοκίμασε διάφορα ντιπ με γουασάμπι. Εκτός από τον κλασικό πολτό, μπορείς να αναμείξεις ελάχιστο γουασάμπι (εν προκειμένω χρένο) με μαγιονέζα.
- Μπορεί να προστεθεί σε σούπες & σαλάτες για σούπερ πικάντικη - καυτερή επίγευση.
- Χρησιμοποιείται και στα κρέατα, όπως για παράδειγμα στο χοιρινό ή το κοτόπουλο σαν μπαχαρικό. Με προσοχή όμως γιατί είναι πολύ καυτερό.