Bloody Mary και μαύρη μπύρα Guinness με μπέικον για hangover; Οι καλύτεροι μπάρμεν δίνουν οδηγίες επιβίωσης μετά την επόμενη μέρα του πάρτι…
Ούτε και ο ίδιος θυμάται πόσες φορές ξύπνησε με hangover. Kαι κάθε φορά τα δοκίμαζε όλα: από Ηair of the Dog (τζιν, χυμός λεμονιού, δυο-τρεις σταγόνες ταμπάσκο και μια φέτα κόκκινη πιπεριά) μέχρι Suffering Bastard (ρούμι, χυμός λεμονιού, πορτοκαλιού και λικέρ) και Βanana Cow (ρούμι, λικέρ μπανάνας, γρεναδίνη, μια φέτα μπανάνα και μοσχοκάρυδο).
Όταν είσαι ο καλύτερος μπάρμαν του κόσμου-ο «μαέστρος»-το hangover είναι στις παράπλευρες απώλειες του επαγγέλματος. «Το καλό με το hangover», εξήγησε γελώντας ο Salvatore Calabrese στους New York Times, «είναι ότι δεν είσαι ποτέ μόνος». Λίγη σαμπάνια για το καλό του χρόνου. Ίσως ένα ζεστό παντς για το κρύο. Μπορεί και λίγο λικέρ. Και μετά, το λευκό, κόκκινο και ροζέ που ταιριάζει με την γαλοπούλα… Πολύ πριν, μάλιστα, τον Ζακ Γαλυφιανάκη στις ταινίες Hangover I, II και ΙΙΙ, ο Αγγλος συγγραφέας P.G. Wodehouse είχε καταγράψει τους έξι τύπους του hangover (γιατί hangover από hangover διαφέρει): Βroken Compass (σπασμένη πυξίδα), Sewing Machine(ραπτομηχανή), Comet (κομήτης), Atomic(ατομική βόμβα), Cement Mixer (μίξερ τσιμέντου) και Gremlin Boogie (χαρούμενο ξωτικό) ανάλογα με πόσα πόδια βλέπει κανείς σε ένα σκίτσο ελέφαντα την επόμενη μέρα!
Αυτός είναι ο λόγος που ο Calabrese συγκέντρωσε όλες τις καλές συνταγές από τους μπάρμεν (που έχουν κάθε μέρα πάρτι) στον οδηγό του How to cure a hangover. Kαι μπορεί να μην είναι η απόλυτη θεραπεία αλλά υπάρχει πάντα η καλή λύση του κουκουλώματος κάτω από τα παπλώματα μετρώντας ελέφαντες! Και του χρόνου! Προσοχή! Πριν το πάρτι ετοιμάστε το στομάχι με μια φέτα ανανά που περιέχει ειδικά ένζυμα για την πέψη και πολύ νερό. Και ποτέ, ποτέ, ποτέ μην ξεκινήσετε να πίνετε νηστικοί-ένας λόγος που οι γυναίκες έχουν χειρότερα hangovers από τους άντρες. Το επόμενο πρωινό δοκιμάστε να φάτε λίγο γιαούρτι και να πιείτε ένα ποτήρι ζεστό νερό με λίγο λεμόνι. Είναι δύσκολο αλλά «στρώνει» το στομάχι ενώ το λεμόνι δίνει την βιταμίνη C που έχει χαθεί με την αφυδάτωση από το αλκοόλ. Δοκιμάστε, επίσης, ελαφρά πίεση για 2 λεπτά στο σημείο ανάμεσα στον δείκτη και το μεγάλο δάχτυλο στην χέρι σας. Οι βελονιστές εξηγούν ότι κάνει θαύματα.
Οι συνταγές των μπάρμεν για το hangover
1. Jeremy Strawn, Mulberry Project, Νέα Υόρκη: Grapefruit Fizz: έχει βιταμίνες, ζάχαρη και την σωστή-μικρή-ποσότητα αλκοόλ για να εξισορροπήσει το σύστημα(μπορείτε να το δοκιμάσετε και χωρίς Αperol
2. Shawn Vergara, Blackbird, Σαν Φρανσίσκο: «σε ένα ποτήρι Fernet-Branca(ιταλικό bitter) και ginger ale. Το δοκίμασα σε απελπισία και έπιασε. Το μόνο που μετάνιωσα είναι που άφησα να περάσουν πέντε ώρες αγωνίας πριν το αποφασίσω» (η ελληνική εκδοχή της ginger ale είναι η κερκυραϊκή τσιτσιμπύρα που δεν έχει καμία σχέση με μπύρα αφού πρόκειται για αναψυκτικό με τζίντζερ)
3. H Joseph Ehrmann, Elixir, Σαν Φρανσίσκο: «κρουασάν σοκολάτας και το μυστικό μου όπλο, Cincuenta-Cinquanta(μισή δόση Del Maguey Vida(mezcal) και μισή δόση Fernet-Βranca)
4. Zack Hirsekorn, 25 Lusk, Σαν Φρανσίσκο: «τρία καρότα, ο χυμός από τρία πορτοκάλια, δυο μήλα και δυο φέτες τζίντζερ στο μπλέντερ<
5. Jeff Lyon, Range και Third Rail, Σαν Φρανσίσκο: «ένα μαύρο καφέ, ένα τοστ με λιωμένο τυρί, πολύ νερό, δέκα ώρες ύπνο και στην χειρότερη, δυο μεζούρες Angostura
6. Greg Buttera, Barrelhouse Flat, Σικάγο: «βιταμίνη Β, πολύ νερό και νερό καρύδας για τα ένζυμα»(κυκλοφορεί σε ελληνικά σούπερ μάρκετ)
7. Αndrew Gyorke, Mexicantown, Ντιτρόιτ: «Guinness ή Bloody Mary με μπέικον. Ακούγεται απαίσιο μετά από hangover αλλά η μπύρα έχει ένζυμα και το μπέικον λιπαρά για να στρώσει το στομάχι
8. Aaron Gregory Smith, 15 Romolo, Σαν Φρανσίσκο: «βιταμίνη Β12, νερό και Coca-Cola. Η Coca-Cola φτιάχτηκε αρχικά με την συνταγή bitter. Και επιπλέον, είναι παρηγορητική. Για κάποιο ανεξήγητο λόγο σε κάνει να νοιώθεις καλά
9. William Ward, Μarble Lane, Νέα Υόρκη: «χυμό γκρέιπ φρουτ για κάτι πικρό και τοστ με λιωμένο τυρί και μπέικον για αλμυρό»
10. Taso Pavlou, Studio Square, Νέα Υόρκη: «Drink of Shame, η δική μου εκδοχή Bloody Mary, με κέτσαπ και ταμπάσκο»