Καραμελωμένο κέικ με χουρμάδες αλά Pandespani

01.06.2013
To στίκι τόφι πούντινγκ (sticky toffee pudding) είναι ένα πολύ βρετανικό γλυκό, με ρίζες στη δεκαετία του ’60. Στην ουσία πρόκειται για ένα ζουμερό σπογγώδες κέικ με ψιλοκομμένους χουρμάδες, καλυμμένο από ένα ζεστό καραμελωμένο σιρόπι μαύρης ζάχαρης (εξ ου και sticky toffee) το οποίο συνοδεύεται συνήθως από κρέμα custard (αγγλική κρέμα, η συνταγή της περιλαμβάνεται στο τράιφλ) ή παγωτό βανίλια. Θεωρείται ένας κλασικός βρετανικός γευστικός πειρασμός της μοντέρνας εποχής.

Όπως συχνά συμβαίνει με τις δημοφιλείς συνταγές, οι ρίζες τους εγείρουν καυτό θέμα αντιδικίας. Είναι σίγουρο ότι άρχισε να σερβίρεται ευρέως και να γίνεται δημοφιλές μέσα στην δεκαετία του ‘60, ως πηγή δε της συνταγής από πολλούς αναφέρεται το Ξενοδοχείο Sharrow Bay Country House (με ένα αστέρι Michelin σήμερα) στο Lake District της Βόρειας Αγγλίας το 1960. Αλλά σε τέτοιες περιπτώσεις, τουλάχιστον άλλα δύο ξενοδοχεία στη Νότια Αγγλία ισχυρίζονται βέβαια ότι φτιάχνανε την συνταγή αρκετά πριν την κάνει διάσημη ο Francis Coulson, ο ιδιοκτήτης του Sharrow Bay Country House, που είχε “καλύτερο μάρκετινγκ”. Λέγεται επίσης ότι κάποτε ο Coulson εκμυστηρεύτηκε σε ένα διάσημο chef, ότι την κεντρική ιδέα για το sticky toffee pudding του την έδωσε κάποια κυρία Martin απ’ το Lancashire. H κυρία Martin δε, όπως αποκάλυψε ο γιος της μετά από χρόνια, την είχε πάρει από έναν φίλο της στον Καναδά. Άντε να βρεις άκρη με το ποιός το πρωτοέφτιαξε, αλλά το σίγουρο είναι ότι έχει το αμέριστο ευχαριστώ από χιλιάδες Βρετανούς λάτρεις της γεύσης του.

Ενα βασικό συστατικό στο καραμελωμένο κέικ με χουρμάδες είναι το Golden Syrup της Tate & Lyle. Στην Αθήνα το βρίσκει κανείς στον Θανόπουλο, αλλά εύκολα μπορεί να υποκατασταθεί από μέλι, κάτι το οποίο σαφώς και δοκιμάσαμε πριν γράψουμε την συνταγή, η οποία βγαίνει μια χαρά. Πάντως, σας προτρέπω αν βρείτε Golden Syrup να το προτιμήσετε γιατί έχει μια πολύ βουτυράτη γεύση σαν την τέλεια καραμελωμένη ζάχαρη.

Το καλό με το sticky toffee pudding είναι ότι η απλότητα και ευκολία της συνταγής είναι αντιστρόφως ανάλογη της εντύπωσης που θα κάνει στους καλεσμένους σας, οι οποίοι κυριολεκτικά θα ξερογλύφονται μόλις το δοκιμάσουν. Εμάς μας έχει συμβεί και τις 4 φορές που το ετοιμάσαμε τελευταία, με μεγαλύτερο οπαδό την μητέρα του greekadman που είπε ότι είναι «το καλύτερο γλυκό που έχω κάνει»! Άλλωστε, όπως και λένε και οι Rolling Stones, που επίσης ξεκίνησαν την λαμπρή πορεία τους στα 60’s «Αh brown sugar, how come you taste so good?» ! Τυχαίο; Δεν νομίζω!

Προετοιμασία: Περίπου 30-40’ ετοιμασία και ψήσιμο μαζί. Θα χρειαστείτε μικρά φορμάκια και βολεύουν τα αλουμινένια του σουπερμάρκετ ή άλλα π.χ. γυάλινα αντίστοιχου μεγέθους. Εναλλακτικά μπορείτε να κάνετε το καραμελωμένο κέικ ενιαίο, σε πυρίμαχο σκεύος μεγαλύτερο και να το κόψετε σε κομμάτια αφού ψηθεί. Εύκολη και μάλλον γρήγορη συνταγή που μπορεί να γίνει από πριν και να ζεσταθεί πριν το σερβίρισμα.

Υλικά (για 10 άτομα σε ατομικά φορμάκια)

για το κέικ
80 γρ. βούτυρο συν λίγο για να βουτυρώσετε τα φορμάκια
255 γρ. φυσική ακατέργαστη καστανή ζάχαρη
4 ½ κ.σ. golden syrup ή εναλλακτικά μέλι
300 γρ. φαρίνα που φουσκώνει, συν λίγη ακόμη για τα φορμάκια
180 γρ. καρύδια, καθαρισμένα και χοντροκομμένα συν 20 μισά για την διακόσμηση
300 γρ. χουρμάδες χωρίς τα κουκούτσια τους, ψιλοκομμένοι (κομματάκια 1 εκατ. περίπου)
3 αβγά
435 ml βραστό νερό
1½ κ.γ. σόδα μαγειρικής
1 κάψουλα βανίλιας

για το σιρόπι
165 ml κρέμα γάλακτος
80 γρ. βούτυρο
80 γρ. μαύρη ζάχαρη
4 ½ κ.σ. golden syrup ή εναλλακτικά μέλι

Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 200 βαθμούς C.

Ετοιμάζετε τα κέικ: Βουτυρώνετε και αλευρώνετε με τη φαρίνα 10 αλουμινένια ατομικά φορμάκια.

Σε ένα μπολ, ρίχνετε το βραστό νερό πάνω στους χουρμάδες, προσθέτετε τη σόδα και την βανίλια και τους αφήνετε να μουλιάσουν.

Χτυπάτε στο μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να γίνουν αφράτα και ανοιχτόχρωμα. Σταδιακά προσθέτετε το golden syrup (ή το μέλι) και τα αβγά και συνεχίζετε το χτύπημα μέχρι να ομογενοποιηθούν. Προσθέτετε τη φαρίνα και ανακατεύετε μαλακά με κουτάλα μέχρι τα υλικά να αναμιχθούν. Αδειάζετε το μείγμα σε ένα μπολ.

Βάζετε τους χουρμάδες με το νερό τους στο μίξερ και τους χτυπάτε να πολτοποιηθούν. Προσθέτετε τώρα τον πολτό τους μέσα στο μείγμα του κέικ και ανακατεύετε καλά με κουτάλα. Προσθέτετε στο μείγμα τα καρύδια διπλώνοντάς το με μαλακές κινήσεις για να ενσωματωθούν.

Ψήσιμο: Βάζετε τα φορμάκια στον προθερμασμένο φούρνο και τα ψήνετε για 20-25 λεπτά, μέχρι η επιφάνειά τους να είναι σπογγώδης και να έχει αποκτήσει ένα βαθύ χρυσαφί χρώμα.
Ετοιμάζετε το σιρόπι: Βάζετε όλα τα υλικά σε κατσαρολάκι και τα ζεσταίνετε μέχρι το σημείο βρασμού, ανακατεύοντας κάθε τόσο. Πριν πάρει βράση το κατεβάζετε απ’ τη φωτιά.

Σερβίρισμα: Βγάζετε τα κέικ απ’ τα φορμάκια σε ατομικά πιάτα. Ρίχνετε σιρόπι πάνω σε κάθε κέικ και προσθέτετε από 2 μισά καρύδια. Συνοδέψτε το με μια μπάλα παγωτό βανίλια ή αγγλική κρέμα (custard).

Περισσότερες συνταγές αλά Pandespani μπορείς να βρεις πατώντας εδώ.