H νηστεία της Μεγάλης Εβδομάδας δεν πρέπει να ταυτίζεται σε καμία περίπτωση με την πείνα ή με άγευστα και «μονότονα» φαγητά. Με λίγη φαντασία στην κουζίνα είναι δυνατόν νηστίσιμα πιάτα να μετατραπούν σε γευστικούς πειρασμούς.
Μπορεί, σύμφωνα με τη θρησκευτική μας παράδοση, να απέχουμε από τα προϊόντα ζωικής προέλευσης και τα παράγωγά τους, έχουμε όμως στη διάθεσή μας ένα πλήθος τροφών, όπως λαχταριστά θαλασσινά, λαδερά εδέσματα, όσπρια, ξηρούς καρπούς, χαλβά, ταχίνι, λαχανικά και δημητριακά, που με την κατάλληλη συνταγή αρκούν για να συνθέσουν μία γαστριμαργική απόλαυση, ακόμη και ένα γκουρμέ πιάτο.
Στην κατηγορία «νηστίσιμα» οι επιλογές είναι πολλές: νηστίσιμος μουσακάς, μεζές με μελιτζάνες, κολοκυθάκια και πιπεριές, κυδώνια ψητά, ρύζι light, νηστίσιμο κέικ σοκολάτας, λουκουμαδάκια ποντιακά, εναλλακτική συνταγή για καλαμάρια και πολλές ακόμη... «εντός κλίματος» λιχουδιές.
Επιλέξαμε μερικά και σου τα παραθέτουμε. Για να δεις τις συνταγές κάνε κλικ στις φωτογραφίες.