Τα κόκκινα φασόλια απαραίτητα στο chili con carne, σε αρκετά πιάτα της ινδικής κουζίνας και στοMonday creole (πιάτο με φασόλια και ρύζι) της Ν. Ορλεάνης, δεν έχουν την πρωτοκαθεδρία στην αραβική κουζίνα. Ακολουθώντας ωστόσο τον τρόπο των ρεβιθιών, εντάσσονται άψογα στην πικάντικη διάθεση του πουρέ και συμμαχούν εξίσου καλά με την κρέμα σουσαμιού, το ταχίνι. Το καγέν που συντονίζει την πικάντικη γεύση, τους ταιριάζει θαυμάσια και τα απογειώνει το κύμινο και το χαρακτηριστικό άρωμα του φρέσκου κόλιανδρου. Προτιμήστε τον από τον μαϊντανό.
Διαφορετική προσέγγιση, το ίδιο ενδιαφέρουσα με την εκδοχή των ρεβιθιών, στην οποία έχουμε ήδη αναφερθεί.
Προετοιμασία: 5-7 λεπτά, με έτοιμα τα φασόλια. Αν χρησιμοποιήσετε κονσέρβα στραγγίξτε τα φασόλια και ξεπλύντε τα καλά, μέχρι να μην έχουν αφρούς. Αν τα βράσετε, μουσκέψτε τα σε νερό για 1 ώρα και βράστε τα χωρίς αλάτι για σχεδόν άλλο τόσο, μέχρι να μαλακώσουν. Εύκολη και γρήγορη συνταγή.
Υλικά (μεζές για 3-4 άτομα, ένα μπολ)
400 γραμ κόκκινα φασόλια βρασμένα
2 κ.σ. ταχίνι
2-3 σκελίδες σκόρδο σε φέτες
1 κ.σ. κόλιανδρο ή μαϊντανό ψιλοκομμένο (ταιριάζει περισσότερο ο κόλιανδρος)
1/2 κ.γ. αλάτι
6-7 κ.σ. χυμός λεμόνι (αντιστοιχεί σε 1 λεμόνι περίπου) και λίγο ξύσμα (1 κ.γ.)
1 πρέζα μπούκοβο
1/4 κ.γ. πιπέρι καγιέν
1/2 κ.γ. κύμινο
4 κ.σ. ελαιόλαδο
Παρασκευή: Βάλτε όλα τα υλικά στο μπλέντερ κλέβοντας λίγο το λεμόνι και το ελαιόλαδο. Τα πολτοποιείτε, δοκιμάζετε και διορθώνετε ανάλογα με τη γεύση σας το λεμόνι και το λάδι (μην υπερβάλλετε ωστόσο στο τελευταίο). Ξανακτυπήστε τα. Σερβίρισμα: Αδειάστε το μίγμα σε μπολ, προσθέστε 2-3 φυλλαράκια κόλιανδρου και μια γραμμή καγέν.
Περισσότερες συνταγές αλά Pandespani μπορείς να βρεις εδώ.