Κρέπα, η γαλλική έχει... άλλο γούστο!

03.06.2013
Γίνονται εύκολα, γρήγορα και με υλικά που δεν λείπουν ποτέ από καμιά κουζίνα. Είναι οι κρέπες, είναι... Γαλλίδες και απευθύνονται σε όσους ξέρουν από καλό φαγητό!

Ποιος δεν έχει γευτεί τις κρέπες; Γλυκές ή αλμυρές πλημμυρίζουν το στόμα με απόλαυση που αξίζει πολλά... αστέρια Μισελέν και ας είναι ταπεινής καταγωγής. Ο κ. Μανώλης Ρασιδάκης, ιδιοκτήτης της κρεπερί Au Grand Zinc, μας αποκαλύπτει όλα τα μυστικά για σίγουρη επιτυχία!

Βασική συνταγή για κρέπες

Υλικά (για 6 άτομα)

  • ½ λίτρο γάλα
  • ½ κιλό αλεύρι σκληρό
  • 2 αβγά
  • 1 κουταλιά κοφτή της σούπας ζάχαρη
  • 1 κουταλάκι κοφτό αλάτι
  • 1 βανίλια
  • 1 κ.σ. βούτυρο
  • λίγο βούτυρο ή 5-6 σταγόνες λάδι (για το τηγάνι)
  • ½ ποτήρι νερό

1 Βάζετε το αλεύρι -το οποίο καλύτερα να το έχετε κοσκινίσει- σε μεγάλο γυάλινο μπολ. Προσθέτετε το αλάτι, τη ζάχαρη και τη βανίλια και ανακατεύετε. Σε άλλο μπολ χτυπάτε τα αβγά, τα οποία θα πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.

2 Κάνετε μια γουβίτσα στο αλεύρι και ρίχνετε τα αβγά και το βούτυρο. Προσθέτετε αργά το γάλα και το νερό, ενώ ανακατεύετε με ένα γδάρτη αβγού. Χτυπάτε συνεχώς μέχρι να γίνει λείος χυλός. Σκεπάζετε το μπολ με μεμβράνη και αφήνετε να ξεκουραστεί για 30΄, αν χρειαστεί βάλτε τον και στο ψυγείο.

3 Παίρνετε ένα φαρδύ, αντικολλητικό τηγάνι και βάζετε λίγο βούτυρο να ζεσταθεί. Μόλις λιώσει το βούτυρο είναι έτοιμο. Ρίχνετε στο τηγάνι λίγο χυλό με ένα φλιτζανάκι και ανακινείτε με γρήγορες, περιστροφικές κινήσεις, ώστε ο χυλός να απλωθεί ομοιόμορφα και να έχει παντού το ίδιο πάχος.

4 Ψήνετε την κρέπα για περίπου 30 δευτερόλεπτα σε δυνατή φωτιά. Μόλις παρατηρήσετε μικρές τρυπούλες να σχηματίζονται στην επιφάνειά της είναι έτοιμη για να τη γυρίσετε και από την άλλη πλευρά. Την αφήνετε να ψηθεί ελάχιστα, καθώς ουσιαστικά είναι ήδη ψημένη.

5 Αφού γίνει η κρέπα και από τις δύο μεριές, είτε προσθέτετε το μείγμα της γέμισης, τη διπλώνετε και τη σερβίρετε αμέσως, είτε την τοποθετείτε σε απορροφητικό χαρτί και συνεχίζετε φτιάχνοντας όλο το χυλό. Στη 2η περίπτωση βάζετε τις κρέπες σε ζεστό φούρνο, ώστε να διατηρηθούν ζεστές.

Μικρά & σημαντικά: Η καλή η κρέπα έχει μυστικά...

  • Οι κρέπες ετοιμάζονται πάντα επιτόπου, σερβίρονται ζεστές και πρέπει να τις παρακολουθείτε συνέχεια.
  • Αν ο χυλός σας δεν έχει γίνει πολύ λείος, μπορείτε να τον σουρώσετε με σήτα.
  • Για να μη σβολιάσει ο χυλός προσθέστε το βούτυρο κρύο και τα αβγά σε θερμοκρασία δωματίου.
  • Για έξτρα γεύση μπορείτε να προσθέσετε στη βασική συνταγή μερικές σταγόνες ρούμι ή μπίρα.
  • Κάντε τις γλυκιές κρέπες φλαμπέ, περιχύνοντάς τες με 1 ποτηράκι ρούμι ή κονιάκ και ανάβοντάς τες με αναπτήρα.
  • Για κρεπ σουζέτ: απλώστε στην κρέπα μαρμελάδα πορτοκάλι ή φρέσκο πορτοκάλι και ρίξτε γκραν μαρνιέ.
  • Αν φτιάξετε αλμυρή κρέπα, τοποθετείτε τη γέμιση ενώ ψήνεται και περιμένετε 1-2΄ να λιώσει το τυρί. Οι γλυκιές είναι έτοιμες μόλις τοποθετήσετε τη γέμιση.

* Κρέπα με ζαμπόν και τυρί: Με... αλμυρή υπογραφή

Υλικά (για 6 άτομα)

Τα υλικά της βασικής συνταγής για κρέπες και ακόμα για τη γέμιση:

  • 600 γρ. τυρί έμενταλ τριμμένο
  • 2 μικρές φέτες ζαμπόν για κάθε κρέπα
  • μανιτάρια από κονσέρβα πλυμένα και κομμένα σε λεπτές φέτες, αλατοπίπερο.

Εκτέλεση

Ακολουθείτε τη βασική συνταγή και φτιάχνετε τις κρέπες. Βάζετε μία μία στο τηγάνι, απλώνετε ομοιόμορφα το τυρί, μετά το ζαμπόν, λίγα μανιτάρια, αν σας αρέσουν, και τέλος προσθέτετε αλατοπίπερο. Προσοχή στο αλάτι, γιατί το τυρί είναι συνήθως αλμυρό. Καλό είναι να μην ανακατεύετε πάνω από τρία υλικά. Μπορείτε να πειραματιστείτε και με άλλα υλικά, όπως π.χ. με γαρίδες, σολομό, σπανάκι, τόνο, έμενταλ, κοτόπουλο κ.ά.

* Κρέπα με σοκολάτα και μπανάνα: Οι γλυκιές είναι απόλαυση!

Υλικά

Τα υλικά της βασικής συνταγής για κρέπες και ακόμα για τη γέμιση:

  • 150 γρ. κρέμα γάλακτος
  • 380 γρ. κουβερτούρα
  • βανίλια
  • 3-4 μπανάνες (μισή περίπου για κάθε κρέπα), λίγο καρύδι ή μπισκότα.
  • Μπορείτε ακόμη να τη φτιάξετε με έτοιμο άλειμμα σοκολάτας. Υπολογίστε 1 κ.σ. για κάθε κρέπα.

Εκτέλεση

Ακολουθείτε τη βασική συνταγή και φτιάχνετε τις κρέπες. Κόβετε την κουβερτούρα σε μικρά κομματάκια. Σε ένα κατσαρολάκι βάζετε την κρέμα γάλακτος και τη βανίλια. Μόλις πάρουν βράση ρίχνετε την κουβερτούρα και ανακατεύετε έως ότου όλα τα υλικά να γίνουν ένα ενιαίο μείγμα. Βάζετε μία μία κρέπα στο τηγάνι, προσθέτετε τη γέμιση σοκολάτας και την μπανάνα κομμένη σε λεπτές φέτες και διπλώνετε. Σερβίρετε στο πιάτο και περιχύνετε την κρέπα με 1 κουταλιά σος σοκολάτας και τριμμένο καρύδι ή μπισκότα πτι μπερ. Για μεγαλύτερη απόλαυση συνδυάστε τις κρέπες με παγωτό.

ΑΠΟ ΤΗ ΝΕΛΛΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΥ