Σούπα με αγκινάρες, αρακά και γραβιέρα

11.07.2013

Yλικά

1/2 φλιτζάνι κρεμμύδι ψιλοκομμένο

1/2 φλιτζάνι κρεμμυδάκι φρέσκο ψιλοκομμένο

2 κουτ. σούπας βούτυρο

1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο

1/2 φλιτζάνι κρασί λευκό

3 φλιτζάνια ζωμό κότας

2 πατάτες μικρές καθαρισμένες και κομμένες σε κυβάκια

1 σκελίδα σκόρδο

2 φλιτζάνια αρακά φρέσκο

4 αγκινάρες καθαρισμένες και κομμένες στα τέσσερα

1 φλιτζάνι γραβιέρα τριμμένη

1/4 φλιτζανιού δυόσμο ψιλοκομμένο

2 κουτ. σούπας χυμό λεμονιού

πιπέρι

EKTEΛEΣH

Ζεσταίνουμε σε κατσαρόλα το βούτυρο και το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το φρέσκο κρεμμυδάκι για 4 λεπτά. Προσθέτουμε το σκόρδο και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 2 λεπτά ακόμα. Ρίχνουμε το κρασί και μόλις αρχίσει να εξατμίζεται, βάζουμε τις πατάτες, τον αρακά, τις αγκινάρες και μπόλικο πιπέρι. Προσθέτουμε τον ζωμό και αφήνουμε τη σούπα να βράσει για 20 λεπτά. Αποσύρουμε από τη φωτιά και βάζουμε τον δυόσμο, τη γραβιέρα και τον χυμό λεμονιού. Ανακατεύουμε καλά και λιώνουμε το περιεχόμενο του σκεύους με πολτοποιητή μέχρι να πάρει βελούδινη και παχύρρευστη υφή. Σερβίρουμε αμέσως με φρεσκοψημένο ψωμί.

Συνταγή: ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΙΓΚΑΣ