Μπισκότα με φασκόμηλο, πορτοκάλι και αλάτι

16.10.2013

Yλικά

1 + 3/4 φλιτζανιού αλεύρι

1/4 κουτ. γλυκού αλάτι

1 κουτ. σούπας ξύσμα πορτοκαλιού

1½ κουτ. γλυκού φασκόμηλο φρέσκο ψιλοκομμένο

1/2 φλιτζάνι βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου

1 αβγό μεγάλο χτυπημένο

2 κρόκους αβγού

1 κουτ. γλυκού αλάτι θαλασσινό

2 κουτ. γλυκού νερό

1 κουτ. γλυκού ελαιόλαδο

EKTEΛEΣH

Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μικρό τηγάνι. Μόλις ζεσταθεί καλά, προσθέτουμε το φασκόμηλο. Το τσιγαρίζουμε ελαφρώς και το μεταφέρουμε αμέσως σε χαρτί κουζίνας να απορροφήσει το λάδι. Βάζουμε σε μπολ το φασκόμηλο, το αλεύρι, το αλάτι και το ξύσμα του πορτοκαλιού. Προσθέτουμε το βούτυρο και ενώνουμε με τις άκρες των δαχτύλων όλα τα υλικά μέχρι να πάρουν τη μορφή ζύμης. Τοποθετούμε σε άλλο μπολ το χτυπημένο αβγό, τους κρόκους και το νερό και τα αναμειγνύουμε καλά. Μεταφέρουμε το μείγμα των αβγών στο μπολ με το αλεύρι και αναμειγνύουμε ελαφρώς με τα δάχτυλα μέχρι να έχουμε μια νέα ζύμη. Προσοχή: Δεν χρειάζεται να δουλέψουμε πολύ το μείγμα. Πιέζουμε τη ζύμη να γίνει επίπεδη και με πάχος 1½ εκατοστό. Την καλύπτουμε με μεμβράνη και τη βάζουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160°C και στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί σε ρηχό ταψί. Βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο και την απλώνουμε πάνω στον πάγκο της κουζίνας. Κόβουμε λεπτές μακρόστενες λωρίδες από τη ζύμη, τις τοποθετούμε πάνω στο αντικολλητικό χαρτί και πασπαλίζουμε με το θαλασσινό αλάτι. Τα ψήνουμε στον φούρνο για 20 περίπου λεπτά. Αφήνουμε τα μπισκότα να κρυώσουν πάνω σε σχάρα.

Συνταγή: ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΙΓΚΑΣ