Μπισκότα με τυρί

11.07.2013

Yλικά

1 αβγό μεγάλο

1 + 3/4 φλιτζανιού ξινόγαλα

1 + 3/4 φλιτζανιού αλεύρι

1 κουτ. γλυκού νερό

2 κουτ. σούπας μπέικιν πάουντερ

2½ κουτ. γλυκού αλάτι

πιπέρι

1 κουτ. γλυκού θυμάρι φρέσκο ψιλοκομμένο

9 κουτ. σούπας βούτυρο ανάλατο παγωμένο και κομμένο σε μέτρια κομμάτια

2 φλιτζάνια γραβιέρα τριμμένη

EKTEΛEΣH

Ανακατεύουμε καλά σε μπολ το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, το αλάτι, πιπέρι και το θυμάρι και τα βάζουμε στο ψυγείο για 20 λεπτά. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C. Απλώνουμε σε ένα ή δύο ταψιά αντικολλητικό χαρτί. Χτυπάμε για 2 λεπτά στο μπολ του μίξερ ή του ζυμωτηρίου τα συστατικά που είχαμε στο ψυγείο μαζί με το βούτυρο. Προσθέτουμε το ξινόγαλα και τη γραβιέρα και συνεχίζουμε το ζύμωμα στη χαμηλότερη ταχύτητα για 2 λεπτά περίπου, μέχρι να αποκτήσει το μείγμα τη μορφή ζύμης. Προσοχή: Δεν θέλουμε να το ζυμώσουμε πάρα πολύ και να λιώσει εντελώς το βούτυρο. Θέλουμε το βούτυρο να παραμείνει σε πολύ μικρά κομμάτια και να μην γίνει αλοιφή. Χτυπάμε καλά με πιρούνι το αβγό μαζί με μία κουταλιά νερό και το αφήνουμε σε μικρό μπολ. Βγάζουμε τη ζύμη από το ζυμωτήριο και την κόβουμε γρήγορα σε 12 κομμάτια. Καλό είναι να χρησιμοποιήσουμε ένα φορμάκι για να έχουμε ομοιόμορφα κομμάτια. Βάζουμε τα μπισκότα στο ταψί και τα αλείφουμε με πινέλο με το χτυπημένο αβγό. Τα ψήνουμε στον φούρνο για περίπου 20 λεπτά μέχρι να ροδίσουν καλά. Τα αφήνουμε μερικά λεπτά να κρυώσουν και τα σερβίρουμε. Αν θέλουμε να τα χρησιμοποιήσουμε αργότερα, μπορούμε να τα ζεστάνουμε ξανά στον φούρνο.

Συνταγή: ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΙΓΚΑΣ