Ψωμάκια με λουκάνικο και πεκορίνο

11.02.2014

Yλικά

3 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις

1/2 κουτ. γλυκού μαγιά ξηρή

1 κουτ. γλυκού αλάτι

1½ φλιτζάνι νερό χλιαρό

100 γρ. λουκάνικο χωριάτικο αποφλοιωμένο και ψιλοκομμένο

100 γρ. πεκορίνο κομμένο σε μικρά κυβάκια

1 αβγό

επιπλέον αλεύρι για το ζύμωμα

EKTEΛEΣH

Ξεκινάμε μία μέρα προτού χρειαστεί να σερβίρουμε τα ψωμάκια. Ανακατεύουμε σε μπολ το αλεύρι, τη μαγιά και το αλάτι. Σιγά σιγά προσθέτουμε το νερό και ανακατεύουμε καλά το μείγμα με το χέρι ή με ξύλινη κουτάλα μέχρι να θυμίζει ζύμη. Δεν είναι ανάγκη να αποκτήσει ελαστική μορφή ή να ενσωματωθούν τελείως όλα τα συστατικά. Σκεπάζουμε το μείγμα με διαφανή μεμβράνη και το αφήνουμε 12 έως 14 ώρες σε κάποιο σημείο της κουζίνας μακριά από ρεύματα. Την επόμενη μέρα, προσθέτουμε το λουκάνικο και το τυρί στη ζύμη και ανακατεύουμε με το χέρι. Αλευρώνουμε καλά μια επιφάνεια στον πάγκο της κουζίνας και μεταφέρουμε εκεί το μείγμα. Ζυμώνουμε, προσθέτοντας αν χρειαστεί λίγο αλεύρι, μέχρι να μην κολλάει στα χέρια. Αλευρώνουμε ελαφρώς την επιφάνεια ενός καθαρού μπολ και μεταφέρουμε εκεί τη ζύμη. Σκεπάζουμε με διαφανή μεμβράνη και αφήνουμε τη ζύμη για 2 ώρες να φουσκώσει. Στο μεταξύ, προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C. Χωρίζουμε τη ζύμη σε 8 ή περισσότερα κομμάτια και τους δίνουμε το σχήμα που θέλουμε. Τα ψήνουμε σε αντικολλητικό ταψί για 20 λεπτά. Χτυπάμε το αβγό μαζί με μία κουταλιά νερό σε μπολ. Βγάζουμε το ταψί από τον φούρνο και αλείφουμε με πινέλο τα ψωμάκια με το μείγμα του αβγού. Τα ψήνουμε για επιπλέον 20 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν πολύ καλά. Τα αφήνουμε να κρυώσουν λίγο και τα σερβίρουμε.

Συνταγή: ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΙΓΚΑΣ