Τυροπιτάρι

17.11.2014

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ 20 λεπτά
ΑΝΑΜΟΝΗ 1-2 ώρες
ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ 45 λεπτά
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 6-8 άτομα
ΒΑΘΜΟΣ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ μέτρια

Υλικά

Για τη ζύμη

  • 250 γρ. αλεύρι
  • 8 κουτ. σούπας γάλα χλιαρό
  • 1 φακελάκι μαγιά ξηρή
  • 1 κουτ. σούπας ζάχαρη
  • 1 κουτ. γλυκού αλάτι
  • 2 κουτ. σούπας βούτυρο λιωμένο
  • 3 αβγά (2 ολόκληρα + 1 κρόκο)
  • 1 λεμόνι (το ξύσμα του)

Για τη γέμιση

  • 1/3 φλιτζανιού φέτα θρυμματισμένη
  • 2/3 φλιτζανιού γραβιέρα τριμμένη
  • σουσάμι για το πασπάλισμα
  • πιπέρι μαύρο φρεσκοτριμμένο

Εκτέλεση
Ετοιμάζουμε τη ζύμη: Ρίχνουμε σε μπολ το γάλα, προσθέτουμε 1 κουτ. σούπας από το αλεύρι, τη ζάχαρη και τη μαγιά και ανακατεύουμε να διαλυθούν καλά. Αφήνουμε το μείγμα σε ζεστό μέρος για 30 λεπτά ή μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο. Προσθέτουμε το υπόλοιπο αλεύρι, το αλάτι, το βούτυρο, το 1 αβγό και το ξύσμα λεμονιού. Ανακατεύουμε τα υλικά και ζυμώνουμε σε αλευρωμένη επιφάνεια με το χέρι για 5 λεπτά μέχρι να φτιάξουμε μια ελαστική ζύμη. Την αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 1-2 ώρες μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C. Ανοίγουμε τη ζύμη με τον πλάστη σε παραλληλόγραμμο σχήμα πάχους 1 εκατοστού. Την αλείφουμε με το άλλο 1 αβγό χτυπημένο και από πάνω σκορπίζουμε τα τυριά. Τυλίγουμε σε ρολό και σχηματίζουμε στεφάνι. Βάζουμε το τυροπιτάρι σε βουτυρωμένη φόρμα του κέικ με τρύπα και αποσπώμενο πάτο. Αλείφουμε την επιφάνειά του με τον 1 κρόκο αραιωμένο με 1 κουταλάκι νερό, πασπαλίζουμε με σουσάμι και ψήνουμε στον φούρνο για 45 λεπτά. Το σερβίρουμε ζεστό ή χλιαρό.

Tip: Εναλλακτικά, γεμίζουμε το τυροπιτάρι και με άλλα τυριά, αλλά πάντα σε συνδυασμό με ένα κίτρινο τυρί που λιώνει (κασέρι με μπλε τυρί, κατσικίσιο με χαλούμι), ακόμα και με ζαμπόν ή μπέικον. Προαιρετικά, προσθέτουμε αρωματικά (θυμάρι, ρίγανη). Ιδανικό για παιδικά πάρτι, εκδρομές.