ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ 15 λεπτά
ΑΝΑΜΟΝΗ 12 ώρες
ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ 2 ώρες
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 4-6 άτομα
ΒΑΘΜΟΣ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ μέτρια
Υλικά
- 500 γρ. γίγαντες
- 1 κρεμμύδι μεγάλο ψιλοκομμένο
- 6 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
- 1 μαρούλι μεγάλο ψιλοκομμένο
- 2 κονσέρβες ντοματάκια ολόκληρα
- 1 κουτ. σούπας ζάχαρη μαύρη
- 1 πορτοκάλι (τον χυμό του)
- 1/2 κουτ. γλυκού θυμάρι ξερό
- 1 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
- 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Εκτέλεση
Μουσκεύουμε αποβραδίς τους γίγαντες σε μπόλικο κρύο νερό. Την επόμενη ημέρα τους ξεπλένουμε καλά, τους στραγγίζουμε και τους βράζουμε με φρέσκο νερό σε μεγάλη κατσαρόλα για 10 λεπτά. Προσθέτουμε το ξερό κρεμμύδι και αφήνουμε το φαγητό να πάρει μία βράση σε δυνατή φωτιά. Στη συνέχεια, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε τους γίγαντες για μιάμιση ώρα ή ώσπου να μαλακώσουν αρκετά. Προσθέτουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια, το μαρούλι, τα ντοματάκια πολτοποιημένα, τη ζάχαρη, τον χυμό του πορτοκαλιού και το θυμάρι και αλατοπιπερώνουμε. Συνεχίζουμε το μαγείρεμα για ακόμη 15 λεπτά. Δυναμώνουμε τη φωτιά, προσθέτουμε το ελαιόλαδο και τον άνηθο και βράζουμε για 5 λεπτά μέχρι να χυλώσει.
Tips: Οι παλιές νοικοκυρές έβαζαν πολύ περισσότερα ξερά κρεμμύδια, τα οποία είχαν σοτάρει προηγουμένως σε χαμηλή φωτιά με λίγο ελαιόλαδο για να καραμελώσουν. Αυτό έκανε τη σάλτσα πιο χυλωμένη και πιο δυνατή σε γεύση. Κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος ελέγχουμε τακτικά το φαγητό και προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό, ώστε να πετύχουμε μια χυλωμένη και μελωμένη σάλτσα.