- ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ 10 λεπτά
- ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ 1 ώρα
- ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 4 άτομα
- ΒΑΘΜΟΣ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ εύκολη
Yλικά
- 1 χταπόδι (1 κιλού περίπου)
- 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- 1 κλωναράκι δεντρολίβανο ψιλοκομμένο
- 1 κρεμμύδι μέτριο, ψιλοκομμένο
- 2 σκελίδες σκόρδο
- 1/4 φλιτζανιού κρασί λευκό
- 1 κουτ. γλυκού μέλι
- 2 κουτ. σούπας μπαλσάμικο
- αλάτι, πιπέρι
- 3 πατάτες μέτριες
- 1 αντίδι καθαρισμένο
- 1 φλιτζάνι ελιές χωρίς το κουκούτσι
- 1/4 φλιτζανιού ελαιόλαδο
- 2 κουτ. σούπας ξίδι λευκό
- 1/2 κουτ. γλυκού μουστάρδα
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Ζεσταίνουμε 2 κουταλιές ελαιόλαδο σε τηγάνι και προσθέτουμε το χταπόδι. Σοτάρουμε πολύ καλά σε δυνατή φωτιά περίπου 5 λεπτά από την κάθε πλευρά και το βγάζουμε από το τηγάνι σε ταψί. Βάζουμε στο τηγάνι το σκόρδο, το κρεμμύδι και το δεντρολίβανο και τα σοτάρουμε για 6 λεπτά. Σβήνουμε με το κρασί και προσθέτουμε το μέλι και το μπαλσάμικο. Ανακατεύουμε, αφήνουμε το τηγάνι στη φωτιά για 1 λεπτό ακόμη και περιχύνουμε με τα υγρά του τηγανιού το χταπόδι. Αλατοπιπερώνουμε και σκεπάζουμε καλά το ταψί με αλουμινόχαρτο. Το βάζουμε στον φούρνο για 50 λεπτά.
Την ώρα που το χταπόδι ψήνεται, βάζουμε αρκετό κρύο νερό σε κατσαρόλα και προσθέτουμε τις πατάτες. Τις βράζουμε για 20 λεπτά ή μέχρι να γίνουν. Στη συνέχεια, τις αφήνουμε να κρυώσουν και τις αποφλοιώνουμε. Τις κόβουμε σε μεγάλους κύβους και τις βάζουμε σε μπολ. Σε άλλο μπολ αναμειγνύουμε καλά 1/4 του φλιτζανιού ελαιόλαδο με τη μουστάρδα και το ξίδι. Βάζουμε στο μπολ τις ελιές και το αντίδι. Βγάζουμε το χταπόδι από τον φούρνο και κόβουμε τα πλοκάμια σε ροδέλες των 2 εκατοστών. Προσθέτουμε το χταπόδι στο μπολ με τις πατάτες, καθώς επίσης και τις ελιές. Περιχύνουμε με το μείγμα της μουστάρδας και ανακατεύουμε ξανά. Μοιράζουμε τη σαλάτα στα πιάτα και σερβίρουμε.