Αθερίνα τηγανητή

20.08.2013
Βάζουμε σε μπολ τα ασπράδια μαζί με λίγο αλάτι και τα χτυπάμε μέχρι να «αφρίσουν» καλά. Προσθέτουμε το σκόρδο, τα μυρωδικά, το τυρί, το ξύσμα και τη φρυγανιά. Βάζουμε στο μπολ τα ψάρια και ανακατεύουμε ελαφρώς το μείγμα.
  • ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ 10 λεπτά
  • ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ 15 λεπτά
  • ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 4 άτομα
  • ΒΑΘΜΟΣ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ εύκολη

Yλικά

  • 300 γρ. αθερίνα
  • ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
  • αλάτι

Για τον χυλό

  • 4 αβγά (τα ασπράδια τους)
  • 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
  • 2 κουτ. σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 2 κουτ. σούπας κεφαλοτύρι τριμμένο
  • 2 κουτ. σούπας φρυγανιά τριμμένη
  • 1/2 λεμόνι (το ξύσμα του)

Εκτέλεση
Βάζουμε σε μπολ τα ασπράδια μαζί με λίγο αλάτι και τα χτυπάμε μέχρι να «αφρίσουν» καλά. Προσθέτουμε το σκόρδο, τα μυρωδικά, το τυρί, το ξύσμα και τη φρυγανιά. Βάζουμε στο μπολ τα ψάρια και ανακατεύουμε ελαφρώς το μείγμα. Αν μας φαίνεται πολύ νερουλό, προσθέτουμε λίγη φρυγανιά. Βάζουμε λίγο ελαιόλαδο στο τηγάνι και μόλις κάψει, προσθέτουμε με μεγάλο κουτάλι μία κουταλιά από το μείγμα σε μορφή μικρής μπάλας και το τηγανίζουμε μέχρι να πάρει χρώμα, για περίπου 3 λεπτά από την κάθε πλευρά. Μεταφέρουμε τα μπαλάκια σε απορροφητικό χαρτί για να στεγνώσουν και τα σερβίρουμε με λεμόνι.