Yλικά
1/2 κιλό ρεβίθια
1/2 κιλό σπανάκι καθαρισμένο
200 γρ. λουκάνικο χωριάτικο με πορτοκάλι κομμένο σε ροδέλες
3 σκελίδες σκόρδο
1 κουτ. σούπας ντοματοπελτέ
2 ντομάτες ώριμες τριμμένες
2 κρεμμύδια κομμένα σε ροδέλες
1/2 κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο
2 δαφνόφυλλα
1 πιπεριά κόκκινη μικρή καυτερή ψιλοκομμένη (χωρίς τα σπόρια)
1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
2 φέτες ψίχα ψωμιού ψιλοκομμένη
1 φλιτζάνι νερό
αλάτι, πιπέρι
EKTEΛEΣH
Μουλιάζουμε τα ρεβίθια σε νερό αποβραδίς. Την επόμενη μέρα στραγγίζουμε τα ρεβίθια και τα βράζουμε για μισή ώρα σε αρκετό φρέσκο νερό με αλάτι. Τα βγάζουμε από το νερό και τα σουρώνουμε. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Σοτάρουμε το ψωμί και το σκόρδο σε τηγάνι με λίγο ελαιόλαδο. Προσθέτουμε το μοσχοκάρυδο και μόλις αρχίσει να μυρίζει, προσθέτουμε την ντομάτα και τον πελτέ. Ανακατεύουμε καλά και αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά. Μεταφέρουμε τα ρεβίθια σε γάστρα και τα περιχύνουμε με το περιεχόμενο του τηγανιού. Προσθέτουμε τα κρεμμύδια, τη δάφνη, την καυτερή πιπεριά, το λουκάνικο, το σπανάκι, το υπόλοιπο ελαιόλαδο, το νερό, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε καλά. Σκεπάζουμε τη γάστρα και ψήνουμε το φαγητό στον φούρνο για μιάμιση ώρα. Ενδιάμεσα ελέγχουμε μήπως χρειάζεται να προσθέσουμε λίγο νερό.
Συνταγή: ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΙΓΚΑΣ, Styling: Elena Jeffrey, Food styling: Μάκης Γεωργιάδης - Ηλίας Δεμιρτζόγλου, Φωτογραφία: ΠΑΥΛΟΣ ΤΣΟΚΟΥΝΟΓΛΟΥ