Πουγκί με αβγά και αρωματικά χόρτα

19.11.2012

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ 10 λεπτά
ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ 20 λεπτά
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 6 άτομα
ΒΑΘΜΟΣ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ εύκολη

Yλικά

* 400 γρ. σπανάκι

* 6 φύλλα άισμπεργκ ολόκληρα

* 6 αβγά

* 1 πατάτα βρασμένη

* 40 γρ. βούτυρο

* 1 ματσάκι εστραγκόν

* 1 ματσάκι άνηθο

* 1 ματσάκι δυόσμο φρέσκο

* 1 ματσάκι βασιλικό φρέσκο

* 2 ντομάτες ώριμες

* 1 κουτ. γλυκού ξίδι από κρασί

* 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο

* αλάτι, πιπέρι μαύρο φρεσκοτριμμένο

Eκτέλεση

Πλένουμε καλά το σπανάκι και τα αρωματικά χόρτα εκτός από τον βασιλικό. Τα ψιλοκόβουμε και τα αχνίζουμε σε μέτρια κατσαρόλα για 10 λεπτά περίπου. Πολτοποιούμε την πατάτα με το βούτυρο, προσθέτουμε τα αχνισμένα χόρτα και αναμειγνύουμε καλά μέχρι να ενωθούν. Στρώνουμε από 1 φύλλο άισμπεργκ μέσα σε ένα φλιτζάνι για να σταθεί και τοποθετούμε το 1/6 από το μείγμα της πατάτας. Κάνουμε μια λακκουβίτσα και σπάμε μέσα σε αυτήν 1 αβγό με προσοχή ώστε να μην σπάσει ο κρόκος. Κλείνουμε ελαφρώς το φύλλο έτσι ώστε να σχηματίσουμε ένα πουγκί και το δένουμε με λεπτό σπάγκο. Επαναλαμβάνουμε μέχρι να τελειώσουν τα φύλλα και τα αβγά. Βάζουμε τα πουγκιά σε καλαθάκι ατμού, το οποίο τοποθετούμε πάνω σε μια κατσαρόλα με αλατισμένο νερό που βράζει. Βράζουμε για 8-10 λεπτά. Ψιλοκόβουμε την ντομάτα, προσθέτουμε τα φύλλα βασιλικού, αλάτι, πιπέρι, το ελαιόλαδο και το ξίδι. Σερβίρουμε τα πουγκιά κομμένα στη μέση και συνοδεύουμε με τη σαλάτα ντομάτας.

Tips: Μπορούμε να φτιάξουμε πουγκιά και από φύλλα λάχανου, αμπελόφυλλα ή μαρουλόφυλλα. - Καλαθάκια ατμού θα βρούμε στα ασιατικά μπακάλικα στο κέντρο της Αθήνας. Αν δεν έχουμε, μπορούμε να ατμοβράσουμε τα πουγκιά σε μεταλλικό σουρωτήρι.