ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ 10 λεπτά
ΑΝΑΜΟΝΗ 30 λεπτά
ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ 15 λεπτά
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 6 άτομα
ΒΑΘΜΟΣ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ μέτρια
Yλικά
- 24 ελιές πράσινες Χαλκιδικής μεγάλες
- 1/2 λεμόνι (τον χυμό του)
- 1 κουτ. γλυκού ξύσμα λεμονιού
- 1 φλιτζάνι αλεύρι
- 1 αβγό χτυπημένο
- 1 φλιτζάνι φρυγανιά τριμμένη
- 1/2 φλιτζάνι κεφαλοτύρι τριμμένο
- 1 φλιτζάνι λάδι για το τηγάνισμα
Για τη γέμιση
- 1/2 φλιτζάνι φέτα λιωμένη με το πιρούνι
- 1/4 φλιτζανιού κεφαλοτύρι τριμμένο
- 1 κουτ. γλυκού σιναπόσπορο
- 1 κουτ. γλυκού θυμάρι φρέσκο ψιλοκομμένο
- 1 πρέζα πιπέρι καυτερό κόκκινο
- 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
- 1/2 κουτ. γλυκού ξύσμα λεμονιού
Eκτέλεση
Αφαιρούμε το κουκούτσι από τις ελιές με το ειδικό εργαλείο ή με μαχαίρι χωρίς να τις κόψουμε. Ετοιμάζουμε τη γέμιση αναμειγνύοντας σε μπολ όλα τα υλικά της και τη βάζουμε στο ψυγείο για μισή ώρα περίπου. Στη συνέχεια, γεμίζουμε προσεκτικά τις ελιές. Βάζουμε το αλεύρι, το αβγό και τη φρυγανιά σε 3 διαφορετικά πιάτα. Μέσα στη φρυγανιά προσθέτουμε το 1/2 φλιτζάνι τριμμένο κεφαλοτύρι και ανακατεύουμε. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και περνάμε τις ελιές διαδοχικά από το αλεύρι, το αβγό και τη φρυγανιά και τις τηγανίζουμε μέχρι να ροδίσουν καλά. Τις βγάζουμε σε απορροφητικό χαρτί και μετά τις μεταφέρουμε σε πιάτο. Πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο ξύσμα και τον χυμό του λεμονιού και σερβίρουμε.