Σαρδέλες με κουρκούτι και σάλτσα κόκκινης πιπεριάς

18.07.2012

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ 20 λεπτά
ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ 10 λεπτά
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 4 άτομα
ΒΑΘΜΟΣ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ εύκολη

Yλικά

1 κιλό σαρδέλες καθαρισμένες και φιλεταρισμένες

Για το κουρκούτι

2 κουτ. σούπας σιμιγδάλι ψιλό

1/2 φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις

1 κουτ. γλυκού αλάτι

1/4 κουτ. γλυκού ζάχαρη

1/2 κουτ. γλυκού πάπρικα

3 κουτ. γλυκού σουσάμι

πιπέρι φρεσκοτριμμένο

1 σφηνάκι ούζο

1/2 ποτήρι σόδα αναψυκτικό

1 ασπράδι

ελαιόλαδο για το τηγάνισμα

Για τη σάλτσα

4 πιπεριές Φλωρίνης ψητές

2 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα

2 κουτ. σούπας μάραθο ψιλοκομμένο

4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο

4 φιλέτα αντζούγιας ψιλοκομμένα

1/2 λεμόνι (το ξύσμα του)

Eκτέλεση

Ανακατεύουμε καλά σε μπολ όλα τα υλικά για το κουρκούτι μέχρι να γίνει ένα παχύρρευστο μείγμα. Βάζουμε το μπολ στο ψυγείο για 15 λεπτά να σφίξει. Αλευρώνουμε τις σαρδέλες και τις βουτάμε στο κουρκούτι. Παίρνουμε μία μία τις σαρδέλες με μεγάλο κουτάλι και τις ρίχνουμε αμέσως σε τηγάνι με μπόλικο καυτό ελαιόλαδο. Τηγανίζουμε από όλες τις πλευρές μέχρι να πάρουν χρυσό χρώμα. Στη συνέχεια, τις τοποθετούμε σε πιάτο με χαρτί κουζίνας. Ανακατεύουμε καλά όλα τα υλικά της σάλτσας με πιρούνι. Σερβίρουμε τις σαρδέλες συνοδεύοντας με τη σάλτσα πιπεριάς.