Υλικά:
- 2 ½ κούπες καφές εσπρέσο (περίπου 500 ml)
- ¾ κούπας ζάχαρη ή ανάλογα με το πόσο γλυκό το θέλουμε
- 1 κουταλάκι εκχύλισμα βανίλιας
Υλικά για τη σαντιγί:
- ½ κούπα κρέμα γάλακτος κρύα
- 1 κουταλιά σούπας ζάχαρη
- 1 κουταλιά σούπας λικέρ αμύγδαλο ή φουντούκι
Εκτέλεση: Βάλτε στον καταψύκτη ένα μεταλλικό μπολ να παγώσει. Διαλύστε τη ζάχαρη στον καφέ, αναμείξτε με τη βανίλια και -αφού έρθει το μείγμα σε θερμοκρασία δωματίου- βάλτε το στο παγωμένο μπολ. Ακολουθήστε τη βασική συνταγή διαλύοντας τους κρυστάλλους κάθε μισή με μία ώρα, ώσπου όλο το υγρό να μετατραπεί σε μικρούς κρυστάλλους (συνήθως 4 φορές είναι αρκετές). Μοιράστε τη γρανίτα σε 4 μπολάκια και γαρνίρετε με σαντιγί και νιφάδες σοκολάτας.
Για τη σαντιγί: Χτυπήστε τα υλικά στο μίξερ, ώσπου να γίνουν σφιχτός αφρός, σαντιγί.