Γρανίτα εσπρέσο

03.06.2014

Υλικά:

  • 2 ½ κούπες καφές εσπρέσο (περίπου 500 ml)
  • ¾ κούπας ζάχαρη ή ανάλογα με το πόσο γλυκό το θέλουμε
  • 1 κουταλάκι εκχύλισμα βανίλιας

Υλικά για τη σαντιγί:

  • ½ κούπα κρέμα γάλακτος κρύα
  • 1 κουταλιά σούπας ζάχαρη
  • 1 κουταλιά σούπας λικέρ αμύγδαλο ή φουντούκι

Εκτέλεση: Βάλτε στον καταψύκτη ένα μεταλλικό μπολ να παγώσει. Διαλύστε τη ζάχαρη στον καφέ, αναμείξτε με τη βανίλια και -αφού έρθει το μείγμα σε θερμοκρασία δωματίου- βάλτε το στο παγωμένο μπολ. Ακολουθήστε τη βασική συνταγή διαλύοντας τους κρυστάλλους κάθε μισή με μία ώρα, ώσπου όλο το υγρό να μετατραπεί σε μικρούς κρυστάλλους (συνήθως 4 φορές είναι αρκετές). Μοιράστε τη γρανίτα σε 4 μπολάκια και γαρνίρετε με σαντιγί και νιφάδες σοκολάτας.

Για τη σαντιγί: Χτυπήστε τα υλικά στο μίξερ, ώσπου να γίνουν σφιχτός αφρός, σαντιγί.