Λαμπριάτικη κουλούρα

28.04.2016

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ 30 λεπτά
ΑΝΑΜΟΝΗ 105 λεπτά
ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ 25 λεπτά
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 2 κουλούρες
ΒΑΘΜΟΣ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ: Εύκολη

Υλικά

  • 4 φλιτζάνια αλεύρι
  • 4 κουτ. σούπας βούτυρο
  • 2 αβγά
  • 1 φλιτζάνι γάλα
  • 2 κουτ. σούπας μέλι
  • 1/2 πορτοκάλι (το ξύσμα του)
  • 1½ κουτ. γλυκού αλάτι
  • 1/2 κουτ. γλυκού μαστίχα
  • 1 κουτ. γλυκού γλυκάνισο
  • 2 κουτ. σούπας μαγιά
  • 6 αβγά κόκκινα

Για το άλειμμα

  • 2 κουτ. σούπας γάλα
  • 1 αβγό
  • σουσάμι για το πασπάλισμα

Εκτέλεση
Αναμειγνύουμε τη μαγιά με 1½ φλιτζάνι νερό στο μπολ του μίξερ. Επειτα από 10 λεπτά ρίχνουμε το γάλα, το βούτυρο, τα αβγά, το μέλι, τα μπαχαρικά, το ξύσμα, το αλάτι και τα 3 φλιτζάνια αλεύρι. Χτυπάμε δυνατά για 3 λεπτά. Ρίχνουμε σιγά σιγά το υπόλοιπο αλεύρι συνεχίζοντας την ανάμειξη. Οταν η ζύμη ξεκολλάει εύκολα από τα τοιχώματα, τη μεταφέρουμε σε αλευρωμένο πάγκο και ζυμώνουμε ρίχνοντας το υπόλοιπο αλεύρι. Μόλις η ζύμη γίνει ελαστική, τη βάζουμε σε λεκάνη αλειμμένη με ελαιόλαδο, σκεπάζουμε και αφήνουμε για 1 ώρα περίπου. Χωρίζουμε τη ζύμη στα 4 και πλάθουμε 4 ρολά (πάχους 8 εκ. & μήκους 60 εκ.). Πλέκουμε τα 2 κομμάτια κοτσίδα και ενώνουμε τις άκρες. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία. Βάζουμε 3 κόκκινα αβγά σε κάθε ψωμί και σκεπάζουμε με πετσέτα. Αφήνουμε τη ζύμη να σηκωθεί για 45 λεπτά. Χτυπάμε 1 αβγό στις 2 κουταλιές γάλα, αλείφουμε τις κουλούρες, τις πασπαλίζουμε με σουσάμι και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 25 λεπτά.