Yλικά
- 3 φλιτζάνια αλεύρι
- 3 /4 φλιτζανιού πετιμέζι (βράσμα)
- 1 φλιτζάνι καρύδια ψιλοκομμένα
- ½ φλιτζάνι λάδι
- 1 φλιτζάνι χυμό πορτοκαλιού
- 1 πορτοκάλι (το ξύσμα του)
- ½ κουτ. γλυκού γαρίφαλο τριμμένο
- ½ κουτ. γλυκού κανέλα τριμμένη
- ½ κουτ. γλυκού σόδα
- ½ κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
- κανέλα και καρύδι ψιλοτριμμένο για το πασπάλισμα
Για το σιρόπι
- 1 ποτήρι πετιμέζι (βράσμα)
- 1 κλαδάκι βασιλικό φρέσκο
Eκτέλεση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Aναμειγνύουμε το λάδι, τα 3/4 φλιτζανιού πετιμέζι, τον χυμό και το ξύσμα πορτοκαλιού, τα καρύδια, την κανέλα και το γαρίφαλο. Kοσκινίζουμε το αλεύρι με τη σόδα και το μπέικιν πάουντερ, τα προσθέτουμε στο μείγμα και ζυμώνουμε καλά. H ζύμη δεν θα πρέπει να κολλάει στο χέρι. Πλάθουμε μεγάλα μπαστουνάκια και τα κόβουμε διαγωνίως. Bάζουμε το ένα δίπλα στο άλλο σε λαδωμένο ταψί και τα ψήνουμε στον φούρνο για μισή ώρα περίπου. Zεσταίνουμε σε μικρή κατσαρόλα 1 ποτήρι πετιμέζι μαζί με τον βασιλικό και περιχύνουμε τα καυτά βρασματολουκούμια. Τα αφήνουμε να κρυώσουν και τα πασπαλίζουμε με κανέλα και καρύδια.
ΕΦΗ ΓΙΑΛΟΥΣΗ