Αυτή η συνταγή είναι η αγαπημένη της μικρής μου κόρης εδώ και χρόνια. Tην πρώτη φορά που την έκανα θάταν δε θάταν στο όριο της παιδικής κατάποσης, αν δηλαδή έχει υπάρξει τέτοιο πράγμα για ένα παιδί που στα 5 του τρελαίνονταν για ριστρέτο… Φαίνεται λοιπόν, πως ο γευστικός κωδικός της κινέζικης συνταγής ξεκλειδώθηκε μεμιάς στην τρυφερή υπερώα της και τα μπαχαρικά κούμπωσαν τόσο καλά στη μνήμη της Έτνας που, ακόμη και σήμερα, δύσκολα ξεφεύγω, αν εκείνη φερμάροντας τον κιμά στο μεγάλο μπολ κι εμένα στην κουζίνα, επιμείνει να γίνουν τα (ιδιόκτητα) κινέζικα κεφτεδάκια της.
Ωστόσο, δεν θεωρώ διόλου παιδική την γευστική προσέγγιση, αφού ο συνδυασμός των υλικών και αρωμάτων δίνει ένα αποτέλεσμα εντελώς διαφορετικό από το μεσογειακό που έχουμε συνηθίσει μεγάλοι και μικροί. Και πριν, βλέποντας στα γρήγορα τα υλικά, βιαστείτε να τον απορρίψετε, σας λέω πως τα μυρωδάτα με ανατολή κεφτεδάκια είναι πονηρά και άκρως εθιστικά.
Δυο τρία πράγματα σε σχέση με τα υλικά: Πρώτον, ο κιμάς (που σημειωτέον δεν περιέχει ούτε ψωμί ούτε φρυγανιά), πρέπει να είναι εντελώς άπαχος. Δεν παίζει δηλαδή ο ισχυρισμός ‘νάχει και λίγο λίπος για νοστιμιά’, ο οποίος έτσι κι αλλιώς δεν με βρίσκει σύμφωνη. Δεύτερον, χρειάζονται εκτός απ’ τα μπαχαρικά και τα λαχανικά, δυο υλικά που βρίσκονται εύκολα στο σουπερμάρκετ: σάλτσα σόγιας (Soy sauce), η γνωστή καφετιά αλμυρή και σάλτσα χοϊσίν (Hoisin sauce) που είναι το επίσης γνωστό κάπως μελί απόχρωσης ντιπ που συνοδεύει τα σπρίνγκρολς και πολλά ασιατικά πιάτα. Γίνεται από σπόρους σόγιας που έχουν υποστεί ζύμωση, σκόρδο, μπαχαρικά, ξίδι και ζάχαρη, κι έχει κάπως γλυκιά γεύση και αλμυρή μαζί. Tρίτον, χρειάζεται το κινέζικο σέρι ονόματι Shaoxing, το οποίο αν δεν βρείτε, μην βάλετε το αντίστοιχο κρασί αλλά το κανονικό σπανιόλικο σέρι που ξέρουμε. Στη συνταγή μπορείτε να προσθέσετε 3-4 αποξηραμένα μανιτάρια, αφού τα μουλιάσετε σε ζεστό νερό και τα ψιλοκόψετε. Τέταρτο, το τηγάνισμα, γίνεται συνήθως με φυστικέλαιο ή σησαμέλαιο. Το δεύτερο, που χρησιμοποιείται πολλές φορές για να δέσει τις γεύσεις και να ενισχύσει το άρωμα του φαγητού έχει το χαρακτηριστικό ότι αντέχει στην υψηλή θερμοκρασία και δεν καπνίζει εύκολα. Προσωπικά, χρησιμοποιώ ένα μίγμα από σησαμέλαιο και ελαιόλαδο, θεωρώντας ότι το φυστικέλαιο μπορεί (ειδικά στα παιδιά) να δημιουργήσει αλεργίες. Τέλος, διευκρινίζεται ότι το μίγμα ‘αλεύρι-φρυγανιά’ προ του τηγανίσματος δεν είναι κινέζικη μέθοδος αλλά ο τρόπος να βγαίνουν τραγανά εξωτερικά τα κεφτεδάκια, γιατί έτσι αρέσουν στην Έτνα. Αν θέλετε να είστε σε αυθεντική κινέζικη διάθεση, απλώς παραλείπετε αυτό το στάδιο. Το αποτέλεσμα θα απέχει απ’ το τραγαννό αλλά θα είναι εξίσου νόστιμο.
Η συγκεκριμένη ποσότητα του κιμά με τα υπόλοιπα υλικά θα βγάλει περί τα 40+ κεφτεδάκια μικρού μεγέθους (διαμ. 2-2,5 εκατ.), ήτοι μπουκιές, άκρως κιούτικες. Μπορείτε όμως, να τα κάνετε λίγο μεγαλύτερα, συντομεύοντας και το χρόνο για το πλάσιμο, υπολογίζοντας περί τα 7-8 ανά άτομο. Όποιο μέγεθος και να διαλέξετε, να είστε σίγουροι πως τα σχιστομάτικα μπαλάκια σας θα εξαφανιστούν.
Προετοιμασία: Mισή ώρα περίπου, ανάλογα και με την έφεση που έχετε στο να κάνετε γρήγορα τα μικρά κεφτεδάκια. Αν σας κολλάει στα χέρια ο κιμάς, βάλτε στις παλάμες σας αλεύρι. Κι αν δεν έχετε ουόκ, χρησιμοποιείστε ένα αντικολλητικό τηγάνι. Εύκολη και γρήγορη συνταγή.
Υλικά (για 4 άτομα)
500 γραμ. κιμάς μοσχαρίσιος άπαχος
1 μεσαίο κρεμμύδι πολύ ψιλοκομμένο
1 αβγό
4 γεμάτες κ.σ. σχινόπρασο ψιλοκομμένο ή πράσο ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
2-2.5 κ.γ. μίγμα από: γαρύφαλλο, σπόρους άνηθου, κορίανδρου, κάρδαμου (όλοι αλεσμένοι) και κανέλα, τζίντζερ (σκόνη)
2 κ.σ. σάλτσα σόγιας
1-1.5 κ.σ. σάλτσα χοϊσίν
1 κ.σ. σέρι
αλάτι, πιπέρι
για το τηγάνισμα
1/2 φλ. περίπου λάδι (σησαμέλαιο ή μίγμα)
1/2 φλ. αλεύρι ανακατεμένο με 1/2 φλ. φρυγανιά
Ετοιμάζετε τον κιμά: Σε μπολ βάζετε τον κιμά, προσθέτετε όλα τα υλικά και ανακατεύετε καλά. Αφήνετε 5 λεπτά και ανακατεύετε ξανά. Βάζετε σε ταψάκι το αλεύρι με τη φρυγανιά.
Πλάθετε μικρά κεφτεδάκια, τα τοποθετείτε στο μίγμα από αλεύρι-φρυγανιά και κουνάτε το ταψάκι να αλευρωθούν παντού.
Τηγάνισμα: Σε ουόκ (ή τηγάνι αντικολλητικό) ρίχνετε το λάδι (περί το 1 εκατ. στον πάτο) να κάψει και γλιστράτε στο τοίχωμα ένα-ένα τα κεφτεδάκια. Τηγανίζετε (ανάλογα με το μέγεθος) για 4-5 λεπτά, γυρίζοντάς τα (ή κουνώντας το σκεύος να γυρίσουν μόνα τους). Τα βγάζετε με τρυπητή κουτάλα σε χαρτί κουζίνας να στραγγίσουν.
Σερβίρισμα: Τα μεταφέρετε σε πιατέλα και γαρνίρετε με σχινόπρασο. Συνοδέψτε τα με τηγανητά λαχανικά ή σαλάτα.
Για περισσότερες συνταγές αλά Pandespani πατήστε εδώ.