Ριγκατόνι με ραγού απο μαραθόριζα και λουκάνικο

18.07.2011
  • ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ 10 λεπτά
  • ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ 40 λεπτά
  • ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 4 άτομα
  • ΒΑΘΜΟΣ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ εύκολη

Yλικά

  • 1 πακέτο ριγκατόνι
  • 500 γρ. λουκάνικο χωριάτικο
  • 2 μαραθόριζες (φινόκιο)
  • 1 κρεμμύδι μέτριο ψιλοκομμένο
  • 1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • ½ φλιτζάνι κρασί λευκό
  • 2 ντομάτες τριμμένες
  • 1 κουτ. σούπας βούτυρο ή μαργαρίνη
  • αλάτι, πιπέρι

Eκτέλεση
Kαθαρίζουμε τις μαραθόριζες αφαιρώντας το σκληρό κομμάτι στο κέντρο της βάσης τους. Tις κόβουμε σε μακρόστενα και κάπως χοντρά κομμάτια. Aφαιρούμε το εξωτερικό περίβλημα από τα λουκάνικα χρησιμοποιώντας λεπτό μαχαίρι και κόβουμε το εσωτερικό τους σε μικρά κομμάτια. Σοτάρουμε σε βαθύ τηγάνι τις μαραθόριζες μαζί με το κρεμμύδι στο ελαιόλαδο για 5 λεπτά. Προσθέτουμε το λουκάνικο και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 2 λεπτά. Pίχνουμε το κρασί στο τηγάνι και μόλις μειωθεί αρκετά, προσθέτουμε την ντομάτα και το βούτυρο, αλατοπιπερώνουμε όσο θέλουμε, χαμηλώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε το φαγητό για μισή ώρα. Στο μεταξύ, βράζουμε σε αρκετό αλατισμένο νερό τα ριγκατόνι σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας τους. Σουρώνουμε και τα σερβίρουμε μαζί με το ραγού του λουκάνικου. Προαιρετικά, προσθέτουμε και λίγη τριμμένη παρμεζάνα.

Tip: Αν θέλουμε, μπορούμε να αντικαταστήσουμε τη μαραθόριζα με σελινόριζα, ενώ θα έδινε τέλεια αποτελέσματα και η προσθήκη μικρής ποσότητας χυμού πορτοκαλιού στην προετοιμασία. Σε αυτήν την περίπτωση, θα πρέπει να προσθέσουμε και λίγο τυρί μέσα στη σάλτσα πριν από το σερβίρισμα.

ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΙΓΚΑΣ