Ριγκατόνι αλ πέστο

06.11.2008
Το ίδιο νόστιμη αλλά με λιγότερες θερμίδες!

Τι έχουμε:

Για 6 άτομα

  • 1 πακέτο ζυμαρικά ριγκατόνι
  • 2 πατάτες
  • αλάτι

Για τη σάλτσα πέστο:

  • 1/2 φλιτζ. παρμεζάνα τριμμένη
  • 1 φλιτζ. φύλλα βασιλικού
  • 1/4 φλιτζ. λάδι ελιάς
  • 3 σκελίδες σκόρδο
  • 1/2 κουταλιά κουκουνάρια
  • αλάτι
  • πιπέρι

Για το γαρνίρισμα:

  • φύλλα βασιλικού
  • κλωναράκια μαϊντανού

Τι κάνουμε:

Καθαρίζουμε τις πατάτες, τις πλένουμε και τις βράζουμε σε μία κατσαρόλα για περίπου 30, έως ότου μαλακώσουν. Στη συνέχεια, τις βγάζουμε, τις στραγγίζουμε και τις βάζουμε σε ένα μπολ.

Ετοιμάζουμε τη σάλτσα πέστο.

Σε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά, καβουρδίζουμε τα κουκουνάρια ελαφρά. Κατόπιν, τα ρίχνουμε στο μπλέντερ μαζί με τα φύλλα βασιλικού, πλυμένα και σκουπισμένα, το σκόρδο, καθαρισμένα, την παρμεζάνα, αλάτι, πιπέρι και τα χτυπάμε, έως ότου γίνουν ομοιογενές μείγμα.

Με μία σπάτουλα μαζεύουμε το μείγμα από τα τοιχώματα του μπλέντερ και το ενώνουμε με το υπόλοιπο μείγμα. Προσθέτουμε σιγά σιγά το λάδι και χτυπάμε ξανά έως ότου τα υλικά να ενωθούν και η σάλτσα δέσει ελαφρά.

Σε μία κατσαρόλα με βραστό αλατισμένο νερό βράζουμε τα ριγκατόνι, ανάλογα με τις οδηγίες που αναγράφονται στη συσκευασία τους. Στη συνέχεια τα σουρώνουμε και τα βάζουμε ξανά στην κατσαρόλα.

Σερβίρουμε σε βαθιά μπολ, στρώνοντας στη βάση τους μία φέτα βρασμένης πατάτας, ώστε να απορροφήσει το περιττό λάδι της σάλτσας, βάζουμε από πάνω τα ριγκατόνι και τα περιχύνουμε με 2 κουταλιές πέστο.

Γαρνίρουμε με φύλλα μαϊντανού και βασιλικού.

Συμβουλή
Εάν δεν μπορούμε να βρούμε φρέσκο βασιλικό μπορούμε να τον αντικαταστήσουμε με φύλλα φρέσκου μαϊντανού ή ρόκας.

Το κατάλληλο κρασί Αθήρι.