Σουφλέ μυζήθρας με γλυκό του κουταλιού

11.07.2011

Yλικά

  • 1 φλιτζάνι ζάχαρη + 6 κουτ. σούπας
  • 1 κουτ. σούπας κορν φλάουρ
  • 2 + 1 κουτ. σούπας αλεύρι
  • 4 κρόκους αβγών + 6 ασπράδια
  • 1 ½ κουτ. γλυκού ξύσμα λεμονιού
  • 1 φλιτζάνι γάλα
  • 1 φλιτζάνι μυζήθρα φρέσκια
  • 2 κουτ. σούπας βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
  • 2 φλιτζάνια γλυκό του κουταλιού της αρεσκείας σας
  • 1/4 φλιτζανιού βερμούτ γλυκό
  • 3 κουτ. σούπας ζάχαρη
  • 3 κουτ. σούπας χυμό λεμονιού

Eκτέλεση
Ανακατεύουμε στον κάδο του μίξερ τα 3/4 ενός φλιτζανιού ζάχαρη, το κορν φλάουρ και το αλεύρι. Προσθέτουμε τους κρόκους αβγών, το ξύσμα λεμονιού και ανακατεύουμε ξανά. Zεσταίνουμε το γάλα και το προσθέτουμε πολύ αργά στο μείγμα του αβγού. Mόλις ενωθούν τα υλικά, μεταφέρουμε σε κατσαρολάκι και σιγομαγειρεύουμε ανακατεύοντας συνέχεια για 1 λεπτό. Το αφήνουμε λίγο εκτός φωτιάς να κρυώσει. Μεταφέρουμε το μείγμα πίσω στον κάδο του μίξερ. Προσθέτουμε τη μυζήθρα και χτυπάμε μέχρι να γίνουν ομογενές μείγμα. Kαλύπτουμε τον κάδο με μεμβράνη και αφήνουμε να κρυώσει καλά για μία ώρα. Aλείφουμε 6 φόρμες για σουφλέ με βούτυρο και τις πασπαλίζουμε με τη υπόλοιπη ζάχαρη του φλιτζανιού. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Xτυπάμε τα ασπράδια μέχρι να δέσουν ελαφρά. Ρίχνουμε τις 6 κουταλιές ζάχαρη και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να σφίξουν. Τα αναμειγνύουμε ελαφρά με το μείγμα του τυριού με πλαστική σπάτουλα χωρίς πολύ ανακάτεμα. Γεμίζουμε τις φόρμες με προσοχή και ψήνουμε μέχρι να φουσκώσουν καλά, για 25-30 λεπτά περίπου. Βράζουμε ελαφρά το γλυκό κουταλιού στραγγισμένο, το βερμούτ, τη ζάχαρη και τον χυμό λεμονιού μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και να εξατμιστεί το ποτό. Σερβίρουμε αμέσως μόλις βγει από τον φούρνο μαζί με λίγο γλυκό κουταλιού.