Μπριός μα δαμάσκηνα, αμύγδαλα και κρέμα

28.04.2011

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ 15 λεπτά
ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ 20 λεπτά
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 4 άτομα
ΒΑΘΜΟΣ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ εύκολη

Yλικά

  • 8 μπριός έτοιμα (στα σουπερμάρκετ)
  • 100 γρ. αμύγδαλα αποφλοιωμένα
  • 200 γρ. δαμάσκηνα αποξηραμένα
  • 1 κουτ. σούπας βούτυρο
  • 1 φλιτζάνι κρασί γλυκό σαμιώτικο
  • 1/4 φλιτζανιού ζάχαρη
  • 1 κουτ. γλυκού τζίντζερ φρέσκο ψιλοκομμένο
  • ζάχαρη άχνη

ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΕΜΑ ΒΑΝΙΛΙΑΣ

  • 1 φλιτζάνι ζάχαρη
  • 3 κουτ. σούπας ξύσμα λεμονιού
  • 1 φλιτζάνι χυμό λεμονιού
  • 6 αβγά ολόκληρα
  • 7 κρόκους αβγών
  • 225 γρ. βούτυρο ανάλατο
  • 1 πρέζα αλάτι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Ζεσταίνουμε νερό σε φαρδύ κατσαρολάκι σε χαμηλή φωτιά. Βάζουμε όλα τα υλικά της κρέμας σε γυάλινο μπολ και το μεταφέρουμε πάνω από το ζεστό νερό (μπεν μαρί). Ανακατεύουμε το μείγμα έντονα και συνεχώς μέχρι να αρχίσει να δένει, με προσοχή για να μην ψηθούν τα αβγά. Αν αυξηθεί πολύ η θερμοκρασία, αποσύρουμε το μπολ από το μπεν μαρί και το επαναφέρουμε μόλις χαμηλώσει. Σουρώνουμε το μείγμα και το βάζουμε στο ψυγείο.

Σοτάρουμε το τζίντζερ στο βούτυρο για 1 λεπτό. Προσθέτουμε τα δαμάσκηνα, το κρασί και τη ζάχαρη και τα σιγοβράζουμε μέχρι να εξατμιστούν τα πολλά υγρά. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C και ψήνουμε τα αμύγδαλα για 15 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν. Κόβουμε στη μέση τα μπριός (2 για κάθε άτομο), τα αλείφουμε με μπόλικη κρέμα και από πάνω βάζουμε 1 κουταλιά φρούτο. Απλώνουμε λίγα αμύγδαλα και σκεπάζουμε με το δεύτερο κομμάτι μπριός. Πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη και σερβίρουμε.