ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ 20 λεπτά
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 1 στρογγυλό καρβέλι
ΒΑΘΜΟΣ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ εύκολη
Yλικά
- 1 καρβέλι ψωμί χωριάτικο φρέσκο (ζυμωμένο με προζύμι)
- 2-3 ντομάτες κομμένες όπως στη χωριάτικη
- 1 αγγούρι κομμένο σε κυβάκια με τη φλούδα του
- 1 κρεμμύδι σε ροδέλες κομμένες στη μέση
- 1 ματσάκι γλιστρίδα ή ρόκα
- 2 πιπεριές κομμένες σε λεπτές ροδέλες
- 1 κουτ. σούπας κάππαρη
- 4-5 κλωναράκια κάππαρη σε τουρσί
- 1 φλιτζάνι ελιές θρούμπες
- 4-5 κλωναράκια μαϊντανό ψιλοκομμένο
- 1 κουτ. γλυκού ρίγανη
- 1 σκελίδα σκόρδο
- 7 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- 3/4 φλιτζανιού ξινομυζήθρα ή 200 γρ. φέτα σε κυβάκια
- αλάτι
Eκτέλεση
Παίρνουμε το καρβέλι και κόβουμε από την επιφάνειά του ένα καπελάκι, όπως κάνουμε με τις γεμιστές ντομάτες. Το κρατάμε στην άκρη, γιατί θα το χρησιμοποιήσουμε στο τέλος για να κλείσουμε το πάνω μέρος του ψωμιού-σάντουιτς. Αφαιρούμε όσο περισσότερη ψίχα μπορούμε από το εσωτερικό του καρβελιού, αφήνοντας τα τοιχώματά του να έχουν περίπου το πάχος μίας φέτας. Κόβουμε τη σκελίδα του σκόρδου στα δύο, περνάμε με αυτήν το εσωτερικό του καρβελιού και μετά την πετάμε. Γεμίζουμε το άδειο καρβέλι με όλα τα υλικά της σαλάτας. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε τη σαλάτα, κατά προτίμηση με το χέρι, ώστε να διαμοιραστούν ομοιόμορφα το λάδι, το τυρί και τα αρωματικά. Κόβουμε σε κομματάκια την ψίχα που έχουμε αφαιρέσει από το εσωτερικό του καρβελιού και την ψήνουμε σε ένα ταψάκι στον φούρνο (ή σε αντικολλητικό τηγάνι) μέχρι να πάρουμε ρόδινα και τραγανά κρουτόν. Τα αφήνουμε να κρυώσουν και τα προσθέτουμε στη σαλάτα. Σκεπάζουμε με το καπάκι του ψωμιού.
Tip: Τρώγεται και στο τραπέζι κομμένο σε φέτες στο πιάτο, αλλά περισσότερο απολαυστικό είναι σε μια εξόρμηση στην εξοχή όταν κόβεις τις μπουκιές με το χέρι...