Ριζότο με παντζάρια

01.10.2008
Το χρώμα του θα δώσει μια χαρούμενη νότα!

Τι έχουμε:

  • 3 φλιτζ. ρύζι EXOTIC
  • CARNAROLI AGRINO
  • 4-5 παντζάρια και μερικά
  • από τα φύλλα τους
  • 1 ποτηράκι κρασί, λευκό
  • 1 κύβο λαχανικών
  • 5 κουταλιές μαργαρίνη
  • 8 φλιτζ. νερό
  • αλάτι
  • πιπέρι

Για το γαρνίρισμα:

  • 4 πρασοκρέμμυδα
  • 2 κουταλιές λάδι ελιάς
  • 2 κουταλιές διάφορα μυρωδικά

Τι κάνουμε:

Πλένουμε καλά τα παντζάρια κάτω από τρεχούμενο νερό. Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το νερό, διαλύουμε τον κύβο, βράζουμε τα παντζάρια για περίπου 40-45 λεπτά, έως ότου μαλακώσουν και 20 λεπτά πριν ολοκληρωθεί το βράσιμο, προσθέτουμε και τα φύλλα.

Τα βγάζουμε με μία τρυπητή κουτάλα σε ένα μπολ, κρατάμε τον ζωμό (διατηρώντας τον ζεστό), τα ξεφλουδίζουμε και τα κόβουμε σε κομματάκια.

Σε μια κατσαρόλα λιώνουμε τη μαργαρίνη, προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και σοτάρουμε το ρύζι EXOTIC CARNAROLI AGRINO ανακατεύοντας διαρκώς.

Σβήνουμε με το κρασί, αφήνουμε να εξατμισθεί το αλκοόλ και προσθέτουμε λίγο από τον ζωμό, ανακατεύοντας, έως ότου απορροφηθεί.

Συνεχίζουμε τη διαδικασία, έως ότου το ρύζι απορροφήσει όλο τον ζωμό, προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα παντζάρια και ανακατεύουμε.

Κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά.

Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το λάδι, σοτάρουμε ελαφρά τα πρασοκρέμμυδα, προσθέτουμε τα μυρωδικά και κατεβάζουμε το τηγάνι από τη φωτιά.

Βάζουμε το ριζότο σε ένα μπολ, προσθέτουμε τα βρασμένα φύλλα από τα παντζάρια , ανακατεύουμε, γαρνίρουμε με το πρασοκρέμμυδο και σερβίρουμε.

Συμβουλή
Μπορούμε να προσθέσουμε και ροκφόρ για εντονότερη γεύση.

Το κατάλληλο κρασί Αθήρι.