Σε έπιασαν... στα πράσα

22.02.2011
Οι περισσότεροι γνωρίζουμε το πράσο γιατί το συναντάμε σε πολλά φαγητά της μεσογειακής κουζίνας.

Οι περισσότεροι γνωρίζουμε το πράσο γιατί το συναντάμε σε πολλά φαγητά της μεσογειακής κουζίνας. Αυτό που ίσως δεν ξέρουμε είναι ότι ήταν ευρέως διαδεδομένο τόσο στην αρχαία Αίγυπτο -λέγεται ότι οι σκλάβοι που έχτιζαν τις πυραμίδες κατανάλωναν τεράστιες ποσότητες πράσου, καθώς τους εξασφάλιζε δύναμη και αντοχή- όσο και στην αρχαία Ρώμη - ο ίδιος ο Νεύτωνας έτρωγε, λένε, επί μέρες πράσο για να δυναμώσει τη φωνή του. Στην Ελλάδα υπάρχουν πολλές συνταγές που το περιλαμβάνουν. Μπορεί να καταναλωθεί σε σαλάτα, μαγειρευτό σε σούπες, ψητό στο φούρνο, σε ριζότο, σιγομαγειρεμένο ή ψημένο με ρύζι, σε πίτες, ενώ μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως γαρνιτούρα. Είναι διουρητικό, χωνευτικό και αρκετά δροσιστικό και παράλληλα πολύ νόστιμο, με αποτέλεσμα σε πολλές συνταγές η γεύση του να κυριαρχεί ακόμη και αυτής του κρέατος.

Στην αγορά θα το βρείτε από τα τέλη του καλοκαιριού μέχρι την άνοιξη. Όταν το αγοράζετε, θα πρέπει να προσέχετε να είναι τρυφερό και τα εξωτερικά του φύλλα δεν θα πρέπει να είναι ξερά. Μπορεί να διατηρηθεί στο ψυγείο, αφού καθαρίσετε τα εξωτερικά φύλλα και κόψετε το μεγαλύτερο μέρος από τα πράσινα φύλλα κάνοντας ματσάκια των 5-10 πράσων και τυλίγοντάς τα με πλαστική μεμβράνη. Μπορούν να διατηρηθούν μέχρι και 30 ημέρες στο ψυγείο, ενώ στην κατάψυξη μέχρι και 3 μήνες.

Διατροφική αξία
Τα 100 γραμμάρια πράσου έχουν μόλις 29 θερμίδες.

Πολύ καλή πηγή μαγγανίου, βιταμίνης Β6, C, φολικού οξέος, σιδήρου, ασβεστίου και ιωδίου.

ΤΙP
Εάν θέλετε να εντυπωσιάσετε τους καλεσμένους σας, μπορείτε να μαγειρέψετε το πράσο σε κόκκινο κρασί ή σάλτσα ντομάτας ως συνοδευτικό και η γεύση του θα τους μείνει αξέχαστη.

Τι πρέπει να ξέρω

Ο χυμός πράσου λέγεται ότι μπορεί να θεραπεύσει τη φαρυγγίτιδα και τη λαρυγγίτιδα.

Έχει ευεργετική δράση στους νεφροπαθείς και είναι αποτελεσματικό σε παθήσεις όπως η αρθρίτιδα και η αρτηριοσκλήρωση.

Είναι ιδιαίτερα ευεργετικό για την καρδιά.

Επίσης, έχει ιδιαίτερες αφροδισιακές ιδιότητες.

Καλό είναι να αποφεύγονται τα πράσα από άτομα με προβλήματα στα νεφρά, στη χολυδόχο κύστη και από όσους προσπαθούν να αυξήσουν την πρόσληψη του ασβεστίου.