Υλικά
- 2 κιλά λάχανο
- 3 καρότα
- 1/4 ματσάκι σέλινο
- 3 σκελίδες σκόρδο
- 2 κουτ. σούπας αλάτι
- 1 καυτερή πιπεριά μεσαίου μεγέθους
- 1 πιπεριά Φλωρίνης (προαιρετικά)
- Ελαιόλαδο
Εκτέλεση
1. Κόβετε το λάχανο σε μεγάλα κομμάτια 6-7 εκατοστών, το καρότο και το σκόρδο σε φέτες, το σέλινο και την καυτερή πιπεριά σε μικρά κομματάκια.
2. Βάζετε όλα τα λαχανικά μαζί σε μια λεκανίτσα, εκτός από την καυτερή πιπεριά, προσθέτετε το αλάτι και αρχίζετε να τα τρίβετε με τα χέρια σας να μαλακώσουν.
3. Τα αφήνετε 10-12 ώρες με το αλάτι για να μαλακώσουν περισσότερο. Την επόμενη μέρα προσθέτετε την καυτερή πιπεριά και τα ανακατεύετε.Προαιρετικά προσθέτετε και μια πιπεριά Φλωρίνης κομμένη σε κομματάκια.
4. Βάζετε τα λαχανικά σε ένα βάζο και τα συμπιέζετε όσο μπορείτε αφήνοντας ένα κενό 3-4 εκατοστών.
5. Στη λεκανίτσα θα έχει απομείνει το ζουμί που έχουν βγάλει τα λαχανικά, το δοκιμάζετε αν είναι αρκετά αλμυρό και προσθέτετε αλάτι. Ρίχνετε το ζουμί μέσα στο βάζο και κοιτάτε αν έχει σκεπάσει το λαχανικά. Αν δεν τα έχει σκεπάσει, προσθέτετε λίγο αλατόνερο ακόμα. Τέλος, προσθέτετε 1 εκ. ελαιόλαδο και κλείνετε το βάζο.
6. Το αφήνετε για 2-3 εβδομάδες μέχρι να γίνει τουρσί. Ο λόγος που αφήνετε κενό είναι γιατί το λάχανο θα φουσκώσει μέσα στο βάζο. Επειδή όμως μπορεί να «παραφουσκώσει» και να αρχίσουν να τρέχουν λίγα ζουμιά, καλό είναι να μην το βάλετε μέσα σε κάποιο ντουλάπι, αλλά σε ένα χώρο που να μπορείτε να το τσεκάρετε συχνά.