Μπάμιες γιαχνί

28.05.2008
Της εποχής!

Τι έχουμε:

  • 1 κιλό μπάμιες
  • 3-4 ντομάτες
  • 2 κρεμμύδια
  • 2-3 κλωναράκια μαϊντανό
  • 1 φλιτζ. ξίδι
  • 5 κουταλιές λάδι ελιάς
  • 1 φλιτζ. νερό
  • στη μύτη από το κουταλάκι αλάτι
  • πιπέρι

Για το γαρνίρισμα:

  • ντοματάκια Σαντορίνης
  • φυλλαράκια μαϊντανού

Τι κάνουμε:
Πλένουμε τις μπάμιες, καθαρίζουμε περιμετρικά τον μίσχο τους με ένα μαχαίρι, τις βάζουμε σε ένα μπολ, τις περιχύνουμε με το ξίδι και τις αφήνουμε για μισή ώρα.

Εν τω μεταξύ, χαράσσουμε σε σταυρό το κάτω μέρος από τις ντομάτες, τις ζεματίζουμε σε ένα μπολ με βραστό νερό για 1 λεπτό, τις ξεφλουδίζουμε και τις ψιλοκόβουμε.

Σε μία κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι και σοτάρουμε τα κρεμμύδια ψιλοκομμένα, έως ότου χρυσίσουν. Ρίχνουμε τις ντομάτες, το νερό, τον μαϊντανό, ψιλοκομμένο, το αλάτι, πιπέρι και τα αφήνουμε να πάρουν μια βράση.

Κατόπιν, ρίχνουμε τις μπάμιες, αφού πρώτα τις ξεπλύνουμε και τις στραγγίξουμε, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και τις αφήνουμε να σιγοβράσουν για περίπου 30-35 λεπτά, έως ότου μαλακώσουν και δέσει η σάλτσα.

Κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και σερβίρουμε γαρνίροντας με τα ντοματάκια και τα φυλλαράκια μαϊντανού.

Συμβουλή
Μπορούμε να προσθέσουμε κατά τη διάρκεια του βρασμού 2 στήθη κοτόπουλου, κομμένα σε κομμάτια.

Το κατάλληλο κρασί Κόκκινο Νεμέα φρέσκια.