Τι έχουμε:
Για τη ζύμη:
- 400-450 γραμ. αλεύρι
- 5-6 αβγά
- 4-5 κουταλιές λάδι ελιάς
- 1/3 κουταλάκι αλάτι
- αλεύρι για την επιφάνεια εργασίας
- 1 λαδόκολλα
Για τη σάλτσα:
- 3 ντομάτες, ώριμες
- 1 πιπεριά, κόκκινη, ψιλοκομμένη
- 2 κουταλιές λάδι ελιάς
- 1 σκελίδα σκόρδο
- 1 κρεμμύδι
- 2 κουταλιές ξίδι μπαλσάμικο, λευκό
- πιπέρι, λευκό
- 1 φλιτζ. αμυγδαλόψιχα, τριμμένη
Τι κάνουμε:
Σε ένα μπολ ρίχνουμε το αλεύρι, ανοίγουμε μια λακκουβίτσα, προσθέτουμε τα αβγά, το λάδι, το αλάτι και τα αναμειγνύουμε με ένα πιρούνι, ώστε να ενωθούν. Ζυμώνουμε τη ζύμη σε μία αλευρωμένη επιφάνεια για περίπου 6-8 λεπτά, έως ότου γίνει απαλή, εύπλαστη και στεγνή στην αφή.
Αν κολλάει, μπορούμε να προσθέσουμε λίγο αλεύρι. Σκεπάζουμε με μία βαμβακερή πετσέτα κουζίνας και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για τουλάχιστον 30 λεπτά. Χωρίζουμε τη ζύμη σε 3-4 ίσα κομμάτια και σκεπάζουμε τα κομμάτια που δε θα χρησιμοποιήσουμε άμεσα.
Σταθεροποιούμε το μηχάνημα παρασκευής ζυμαρικών στην επιφάνεια εργασίας και προσαρμόζουμε το αντίστοιχο εξάρτημα κοπής για ορεκέτι. Ανοίγουμε λίγο το ένα κομμάτι ζύμης με τα χέρια μας, το πασπαλίζουμε με αλεύρι και στη συνέχεια, το περνάμε μέσα από το μηχάνημα, ώστε να κοπούν τα ορεκέτι. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία και με τα υπόλοιπα κομμάτια ζύμης. Βάζουμε τα ορεκέτι σε μία πιατέλα στρωμένη με λαδόκολλα, τα σκεπάζουμε με διαφανή μεμβράνη και τα αφήνουμε στο ψυγείο για 1 ώρα. Εν τω μεταξύ, ετοιμάζουμε τη σάλτσα. Ζεματίζουμε τις ντομάτες σε βραστό νερό για 1 λεπτό, τις ξεφλουδίζουμε και τις πολτοποιούμε στο μπλέντερ. Ξεφλουδίζουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο, τα πολτοποιούμε στο μπλέντερ και τα σοτάρουμε σε ένα κατσαρολάκι με το λάδι, έως ότου χρυσίσουν. Προσθέτουμε την πιπεριά, σβήνουμε με το ξίδι μπαλσάμικο, αφήνουμε για 1 λεπτό να καραμελώσουν και προσθέτουμε τις ντομάτες και πιπέρι.
Ανακατεύουμε, βράζουμε τη σάλτσα για 7-8 λεπτά, έως ότου σωθούν τα υγρά της ντομάτας και κατεβάζουμε το κατσαρολάκι από τη φωτιά. Βγάζουμε τα ορεκέτι από το ψυγείο και τα βράζουμε σε μια κατσαρόλα με βραστό, αλατισμένο νερό για περίπου 3-4 λεπτά, έως ότου ανέβουν στην επιφάνεια. Στη συνέχεια, τα στραγγίζουμε και τα βάζουμε ξανά στην κατσαρόλα. Προσθέτουμε την σάλτσα στην κατσαρόλα με τα ορεκέτι, ανακατεύουμε και σερβίρουμε πασπαλίζοντας με την αμυγδαλόψιχα.
Συμβουλή
Μπορούμε αντί για αμυγδαλόψιχα, να χρησιμοποιήσουμε καρύδι, τριμμένο.
Το κατάλληλο κρασί Κόκκινο Νάουσας.