Yλικά
- 115 γρ. σοκολάτα μαύρη 70% ψιλοκομμένη
- 115 γρ. βούτυρο
- 2 κουτ. σούπας αλεύρι
- 50 γρ. ζάχαρη
- 2 μεγάλα αβγά
- 1/4 κουτ. γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
Eκτέλεση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C. Βουτυρώνουμε τη βάση και τις πλευρές από 4 ατομικά φορμάκια (χωρητικότητας 120 γρ. υγρού). Λιώνουμε τη σοκολάτα μαζί με το βούτυρο σε φούρνο μικροκυμάτων σε πολύ χαμηλή ένταση ή σε μπεν μαρί (μέσα σε μπολ πάνω από νερό που σιγοβράζει) ανακατεύοντας συχνά. Μόλις η σοκολάτα με το βούτυρο λιώσουν, προσθέτουμε στο ίδιο μπολ το αλεύρι και τη ζάχαρη, και ανακατεύουμε πολύ καλά μέχρι να έχουμε ένα ομοιόμορφο μείγμα. Προσθέτουμε τα αβγά και τη βανίλια, και ανακατεύουμε καλά. Γεμίζουμε κάθε φορμάκι μέχρι τα 3/4 με το μείγμα και ψήνουμε για 12 λεπτά. Περνάμε με προσοχή ένα μαχαίρι γύρω γύρω από τα κέικ για να ξεκολλήσουν και αναποδογυρίζουμε σε πιάτο. Μπορούμε να σερβίρουμε μαζί με παγωτό, χτυπημένη κρέμα γάλακτος ή με κάποια sauce φρούτων.
ΣΗΜ.: Ενα από τα γνωστότερα επιδόρπια των εστιατορίων σε όλον τον κόσμο. Αν και προϋπήρχε στη γαλλική κουζίνα, επανήλθε στο προσκήνιο από τον Jean Georges Vongerichten, που το σέρβιρε το 1987 στο εστιατόριό του, στη Νέα Υόρκη. Η παρακάτω ιδιαίτερα απλή συνταγή είναι παραλλαγή της κλασικής του συνταγής. Το μείγμα μπορεί να συντηρηθεί στο ψυγείο για πολλές ώρες και να ψηθεί όταν θέλουμε.