Πουλερικά
- Κάντε σωστές επιλογές: Αγοράζετε πουλερικά μικρού μεγέθους. Επιλέξτε κοτόπουλο, χωριάτικες κότες, γαλοπούλα ή στρουθοκάμηλο. Αποφύγετε τη χήνα και την πάπια αλλά και τα επεξεργασμένα προϊόντα από κοτόπουλο, γιατί έχουν περισσότερα λίπη.
- Προτιμήστε... στήθος: Το στήθος των πουλερικών έχει περισσότερες πρωτεΐνες και λιγότερα λίπη, γι’ αυτό είναι προτιμότερο από τα μπουτάκια και τις φτερούγες.
- Αφαιρέστε τα λίπη: Πριν μαγειρέψετε ολόκληρο οποιοδήποτε πουλερικό, αφαιρέστε το δέρμα του και όλα τα ορατά λίπη που βρίσκονται κάτω από αυτό. Η αφαίρεση γίνεται ευκολότερα, εάν χρησιμοποιήσετε ένα καθαρό κομμάτι ύφασμα.
Αμυλούχα
- Πατάτες ναι, τηγανητές όχι: Απολαύστε τις πατάτες βραστές ή ψητές σε αλουμινόχαρτο ή στο φούρνο. Γαρνίρετε τις βραστές πατάτες με φρέσκο άνηθο, μαϊντανό ή κρεμμυδάκια.
- Αποφύγετε τις βαριές σάλτσες: Γαρνίρετε το ρύζι, τις πατάτες και τα ζυμαρικά με φρέσκα και ξερά χόρτα, φρέσκα κρεμμυδάκια και άπαχο τυρί ή γιαούρτι. Χρησιμοποιήστε σάλτσα σόγιας, και για πιο πικάντικη γεύση σκόνη μουστάρδας και κάρι.
- Μην περιχύνετε τα ζυμαρικά με βούτυρο: Προσθέτει γεύση αλλά και θερμίδες, οπότε καλό είναι να το αποφεύγετε. Για να μην κολλήσουν τα ζυμαρικά, προσθέστε λίγες σταγόνες ελαιόλαδο μέσα στο νερό που βράζει και ανακατέψτε τα καλά με ξύλινο κουτάλι.
- Φτιάξτε σπιτικό ποπκόρν: Είναι τροφή που χορταίνει χωρίς να παχαίνει, αρκεί να μην προσθέσετε καθόλου βούτυρο - με λίγο ελαιόλαδο και ελάχιστο αλάτι γίνεται πεντανόστιμο!