Αλλα κόλπα στην κουζίνα...

02.05.2011
Ιδέες, προτάσεις, συνταγές και χρήσιμες γνώσεις για νόστιμη, υγιεινή και διαιτητική μαγειρική.

Η μαγειρική είναι τέχνη, με κύριο συστατικό τον πειραματισμό. Τολμήστε, λοιπόν, να απελευθερώσετε τη φαντασία σας ακολουθώντας το ένστικτό σας. Μέσα από τη δοκιμή, το σωστό αλλά και το λάθος, θα αποκτήσετε πολύτιμη εμπειρική γνώση, που, τελικά, αποτυπώνεται στη μοναδικότητα του προσωπικού σας δημιουργήματος. Μη μένετε, λοιπόν, στις στερεότυπες συνταγές! Τολμήστε να κάνετε το διαφορετικό και σίγουρα θα βγείτε κερδισμένη, έτσι ή αλλιώς...

ΕΛΑΦΡΙΕΣ ΣΟΥΠΕΣ:
Μειώστε τις θερμίδες βάζοντας περισσότερα λαχανικά και λιγότερα πουλερικά, κρέας, ρύζι ή ζυμαρικά. Χρησιμοποιήστε μόνο τους ζωμούς από τα κρέατα κι όχι το λίπος τους. Για να περιορίσετε λίπη και υδατάνθρακες φτιάξτε σούπες χρησιμοποιώντας πουρέ χορταρικών, γιαούρτι και αποβουτυρωμένο γάλα, αντί για βούτυρο, αλεύρι ή κρέμα.

ΤΡΑΓΑΝΕΣ ΠΑΤΑΤΕΣ ΦΟΥΡΝΟΥ;
Φτιάχνονται πανεύκολα, αρκεί να ακολουθήσετε το μυστικό μας: Μαζί με τα υπόλοιπα υλικά, προσθέστε πάνω από τις πατάτες και λίγη τριμμένη φρυγανιά ή παξιμάδι.

ΠΑΓΑΚΙΑ ΣΤΗ ΣΤΙΓΜΗ!
Χρειάζεστε επειγόντως παγάκια; Βάλτε στην παγοθήκη ζεστό νερό! Όσο θερμότερο είναι το νερό, τόσο πιο γρήγορα εκπέμπει τη θερμότητά του στο περιβάλλον, συνεπώς το ζεστό νερό ψύχεται ταχύτερα συγκριτικά με το κρύο.

ΠΟΙΟ ΚΡΑΣΙ ΚΑΝΕΙ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ;

  • Το κόκκινο κρασί είναι εξαιρετικό για το «σβήσιμο» του κόκκινου κρέατος και το πλέον κατάλληλο για μοσχάρι, χοιρινό, κοτόπουλο και γαλοπούλα που μαρινάρουμε ή πρόκειται να συνδυάσουμε με πλούσια, λιπαρή σάλτσα.
  • Τα λαχανικά γίνονται πιο εύγευστα όταν μαγειρεύονται με λευκό κρασί.
  • Οι μαρινάτες και οι σάλτσες για τα φιλέτα λιπαρών ψαριών, όπως ο σολομός, χρειάζονται είτε λευκό κρασί είτε... σαμπάνια, η οποία τους δίνει ιδιαίτερο άρωμα και γεύση.
  • Τα φρέσκα φρούτα δένουν καλύτερα με το γλυκό κρασί. Αυτό που κάνει τη διαφορά είναι η ποιότητα: κρασί που δεν θα πίναμε, δεν πρέπει να το χρησιμοποιούμε ποτέ ούτε στο μαγείρεμα.

ΑΒΓΑ ΣΤΟ ΠΙ ΚΑΙ ΦΙ

Μπορεί να μην το γνωρίζετε, αλλά τα αβγά βράζουν γρηγορότερα σε αλατισμένο νερό και, ακόμη, έτσι είναι ευκολότερο να τα ξεφλουδίσετε.

Η παράξενη γνώση: Τι είναι το umami;

Εκτός από τις γεύσεις του αλμυρού, του γλυκού, του πικρού και του ξινού, οι επιστήμονες λένε τώρα ότι υπάρχει ακόμη μία: το umami. Η ιδιαίτερη αυτή γεύση γίνεται ιδιαίτερα αντιληπτή σε κινέζικα φαγητά, ωριμασμένα τυριά, σάλτσες ψαριών και σόγιας, μανιτάρια, χτένια, λακέρδα, παστά κρέατα, οστρακοειδή, σιτεμένα χοιρινά, αλλαντικά και γενικά σε τρόφιμα που έχουν υποστεί διαδικασίες ξήρανσης και ζύμωσης ή τους έχουν προστεθεί ενισχυτικά γεύσης, όπως το όξινο γλουταμινικό νάτριο (Ε621).

ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ ΜΑΥΡΙΔΟΥ